tisdag 13 december 2016

Lucka 13, julkalendern 2016

Aster novi-belgii -hybrid 'Ellen'
Höstaster


I lucka 13, när Lucia kommer och lyser upp i mörkret, hittar vi en perenn som också lyser upp i trädgården


Aster 'Ellen' är en tidigt blommande höstasterhybrid från norra Finland. Ellen är väldigt vinterhärdig och börjar blomma från senare halvan av augusti och fortsätter milda höstar ända in i november-december. Höjd: 100 cm.

Reservera med julrabatt:

Aster 'Ellen' i 2liters kruka till julklapp? Reservera växterna som finns beskrivna i plantskolans julkalender nu för vårplantering 2017. Maila in din reservation senast 31.12.2016. Du kan reservera nu genast och fylla på med fler växter vartefter, eller så väntar du tills slutet på kalendern och sänder in alla på en gång. Vill du ha vår pdf-reservationsbekräftelse att ge i julklappskuvertet bör du dock reservera senast den 23 december. Växterna kan hämtas ut från plantskolan fr.o.m. 2 maj 2017.

Alt. 1. 1 st 'Ellen': -10% från normal pris 8,50 €
Alt. 2. 5 st 'Ellen': 35,90 €, alt. 2 kan du om du vill betala direkt efter bekräftelsen för ytterligare -5%.
Reservera via email: wiplant(at)tawi.fi


Jultips: 


Blommorna sitter kvar länge på hösten och är vackra när de är täckta med frost ute i trädgården. De står sig också bra som snittblommor, så passa på och torka dem om ni ändå tar in en bukett. De torkade blommorna kan användas till dekoration i torkade arrangemang och i hemgjorda potpurri. 

Egengjord potpurri:

  • Samla torkade blommor, örter, frön och kryddor. 
  • Skapa variation genom att fritt kombinera torkat apelsin- och citronskal, olika kronblad och hela blommor, kanelstänger, kardemummakapslar, lagerblad, pepparmynta, fänkålsfrön o.s.v. 
  • Placera den torra blandningen i en stor skål av metall eller glas. 
  • Blanda om i potpurrin med händerna.
  • Du kan lägga till några droppar av valfria eteriska oljor om du vill och rör om med sked tills du har önskad doftintensitet.
  • Häll över blandningen i en papperspåse och förvara mörkt i 2-4 veckor och låt stå till sig.
  • Nu är det bara att dela upp potpurrin i vackra påsar eller glasburkar och placera ut i hemmet, eller ge bort som gåva!


Ta gärna del av förra årets julkalender också ifall du missade den då. Där fanns bl.a. ett inlägg om en annan fantastiskt användbar perenn, Rosenrot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar