onsdag 7 december 2016

Lucka 7, julkalendern 2016

Hippophae rhamnoides 'Kulta', FinE

Havtorn


I lucka nr 7 hittar vi ett annat guldigt bär med många användningsområden.
Det är alltid kul med nyttobär som havtorn. Man kan fixa till goda drinkar av saften/juicen, alkoholfria om man så vill, eller varför inte pröva att göra hälsosamt te av de vårfriska bladen. Teet gjort på blad ska enligt ryktena innehålla ännu mera nyttoämnen än själva saften.

Den nya inhemska sorten 'Kulta' har stark växtkraft och torde passa utmärkt för klipp-frys skördemetoden, alltså att du klipper bort varannan kvist och fryser den. Sedan är det bara att skaka av bären och du slipper pressa eller plocka bland alla taggar. Kulta växer till medelstor buske på 2-4 m och ger rikligt med bär.

Beträffande färgen gör Kulta verkligen skäl för namnet. Busken lyser faktiskt som en riktig guldklimp på hösten med sina orangegula bär. 

Eftersom Kulta är en honklon behöver den samplanteras med en hanbuske för att det ska bli några bär.


Reservera med julrabatt:

Havtorn till julklapp? Reservera växterna som finns beskrivna i plantskolans julkalender nu för vårplantering 2017. Maila in din reservation senast 31.12.2016. Du kan reservera nu genast och fylla på med fler växter vartefter, eller så väntar du tills slutet på kalendern och sänder in alla på en gång. Vill du ha vår pdf-reservationsbekräftelse att ge i julklappskuvertet bör du dock reservera senast den 23 december. Växterna kan hämtas ut från plantskolan fr.o.m. 2 maj 2017.

Alt. 1. 1 st 'Kulta': -10% från normal pris 20 €
Alt. 2. 2 st 'Kulta' + 1 st 'Tarmo' hanplanta: 64 €, alt. 2 kan du om du vill betala direkt efter bekräftelsen för ytterligare -5%.
Reservera via email: wiplant(at)tawi.fi

Jultips: 

Havtorn går att använda till mycket. Pressa bären så får du en både god och nyttig saft som gör sig bra både att dricka som sådan eller att använda i olika desserter. 

Havtornsglögg är inte svårt alls att fixa:

Ingredienser: 
6 dl vatten
5 dl socker
Glöggkryddor
5 dl outspädd havtornssaft

Gör så här:
Koka upp vatten och strösocker tillsammans med glöggkryddorna. Låt stå 1 timme så att smakerna i kryddorna dras ut. Sila bort kryddorna. Blanda den kryddiga sockerlagen med råsaften av havtorn och koka upp. Häll på flaska eller servera direkt.

Den perfekta välkomstdrinken (alkoholfri):

Sockra kanterna på några fina blad genom att väta kanten med lite vatten eller citronsaft och doppa i strösocker. Fyll sedan med outspädd havtornssaft. Enkelt, nyttigt och gott!

Hälsosam välkomstdrink av outspädd havtornssaft.
Av de nakna grenarna kan du också fixa en vacker krans. Använd handskar, kvistarna har ordentliga taggar. Spreja kransen med lite glitter- eller guldfärg och dekorera med band för det lilla extra!
Ta gärna del av förra årets julkalender också ifall du missade den då. Där fanns bl.a. ett inlägg om den vackert blommande busken Weigela florida 'Korea'.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar