lördag 3 december 2016

Lucka 3, julkalendern 2016

Symphoricarpos albus var. laevigatus

Snöbär


I tredje luckan hittar vi en vacker vinterklassiker.


Snöbäret är en bredväxande buske som blir ca 1-1,5 m hög, och har blågröna runda blad. I juli-augusti blommar de med små rosa blommor som knappt syns. Efter blomningen utvecklas de kännspaka vita bären som sitter kvar långt in på vintern efter att löven fällts. Bären är giftiga, men lyser upp i trädgården när det mesta börjar vara brunt och nervissnat.

Busken kan användas som solitär eller till grupper och häckar. 

Det finns också andra varianter, t.ex. Symphoricarpos 'Arvid', en dvärgvariant som bara bli 0,3-0,5 m hög. 'Arvid' är också något härdigare än den större varianten.Reservera med julrabatt:

Växter till julklapp? Reservera växterna som finns beskrivna i plantskolans julkalender nu för vårplantering 2017. Maila in din reservation senast 31.12.2016. Du kan reservera nu genast och fylla på med fler växter vartefter, eller så väntar du till slutet på kalendern och sänder in alla på en gång. Vill du ha vår pdf-reservationsbekräftelse att ge i julklappskuvertet bör du dock reservera senast den 23 december. Växterna kan hämtas ut från plantskolan fr.o.m. 2 maj 2017.

Alt. 1. 1 st snöbär: -10% från normal pris 13 €
Alt. 2. 5 st snöbär: 58,90 €, alt. 2 kan du om du vill betala direkt efter bekräftelsen för ytterligare -5%.
Reservera via email: wiplant(at)tawi.fi  

Jultips:


Även om bären inte alls är ätliga, utan t.o.m. giftiga, är det just bären som används av denna buske i juletid. De vackra, vaxtäckta vita bären gör sig nämligen utmärkt i juldekorationer! Stick in kvistar i en grön dörrkrans, eller i olika blomsterarrangemang för fin kontrast.


Ta gärna del av förra årets julkalender också ifall du missade den då. Där fanns bl.a. ett inlägg om Skärmtryet 'Lycksele', en annan växt som går bra att använda till häck och som inte har de giftiga bären.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar