fredag 2 december 2016

Lucka 2, julkalendern 2016

Malus 'Hyvingiensis', FinE

Hängprydnadsäppel 


I andra luckan hittar vi ett trevligt hängande prydnadsäppelträd.
Malus 'Hyvingiensis' är ett mycket vackert prydnadsträd med sina hängande grenar. I juni är trädet helt översållt med vita blommor och till hösten kommer vackra och ganska stora prydande frukter. Höjd 2-3 m.

Trädet kallas ibland också för "järnvägshängapel" eftersom ursprungsträdet härstammar från VR:s plantskola i Hyvinge. Det är nu över 130 år sen man där fann att det här är frågan om en mycket härdig sort, Zon V. På flera järnvägsstationer i Finland har man också planterat sorten, så håll upp ögonen nästa gång ni tar tåget...Reservera med julrabatt:

Ett prydnadsträd till julklapp? Reservera växterna som finns beskrivna i plantskolans julkalender nu för vårplantering 2017. Maila in din reservation senast 31.12.2016. Du kan reservera nu genast och fylla på med fler växter vartefter, eller så väntar du tills slutet på kalendern och sänder in alla på en gång. Vill du ha vår pdf-reservationsbekräftelse att ge i julklappskuvertet bör du dock reservera senast den 23 december. Växterna kan hämtas ut från plantskolan fr.o.m. 2 maj 2017.

Alt. 1. 1 st 'Hyvingiensis': -10% från normal pris 65 €
Alt. 2. 2 st 'Hyvingiensis': 117 €, alt. 2 kan du om du vill betala direkt efter bekräftelsen för ytterligare -5%.
Reservera via email: wiplant(at)tawi.fi  


Jultips: 

Prydnadsäppel är kanske inte så goda att äta som de är, men prydnadsäppelmos eller -marmelad är ett trevligt tillägg på julbordet. Frukterna kan förstås också sparas och dekoreras med.


Själva trädet ska inte heller glömmas bort. Med sitt hängande växtsätt är det verkligt vackert att sätta julbelysning i!

Ta gärna del av förra årets julkalender också ifall du missade den då. Där fanns bl.a. ett inlägg om ett annat trevligt prydnadsträd, den spännande Pelarbjörken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar