lördag 17 december 2016

Lucka 17, julkalendern 2016

Vitis Nordica

Vinranka


I dagens lucka hittar vi vinrankan 'Nordica'


'Nordica' är en mycket härdig vinranka som får små blåröda druvor, något mindre söt i smaken än den lika härdiga 'Zilga'. Kan mycket väl odlas utomhus, men på varm plats med många soltimmar så druvorna hinner mogna. Planteras i okalkad jord (lågt pH).

Vinrankan behöver något att klättra på, en spaljé av något slag eller så enkelt som ett armeringsjärn fastsatt i väggen. 

Beskär vinrankan på vintern, före jul. Klipp inte i den under vårmånaderna då den snabbt blöder ur och torkar. En sommarbeskärning av årsväxten däremot gör susen för mognaden.


Reservera med julrabatt:

En vinranka till julklapp? Reservera växterna som finns beskrivna i plantskolans julkalender nu för vårplantering 2017. Maila in din reservation senast 31.12.2016. Du kan reservera nu genast och fylla på med fler växter vartefter, eller så väntar du tills slutet på kalendern och sänder in alla på en gång. Vill du ha vår pdf-reservationsbekräftelse att ge i julklappskuvertet bör du dock reservera senast den 23 december. Växterna kan hämtas ut från plantskolan fr.o.m. 2 maj 2017.

Alt. 1. 1 st 'Nordica': -10% från normal pris 20 €
Alt. 2. 2 st 'Nordica': 36 €, alt. 2 kan du om du vill betala direkt efter bekräftelsen för ytterligare -5%.
Reservera via email: wiplant(at)tawi.fi  

Jultips:

Av vindruvorna gör den riktigt händige eget vin. Just 'Nordica'-druvorna passar utmärkt till detta då de inte är för söta. Känns det inte riktigt som din grej? Hur låter vindruvsglögg eller vindruvlikör?

Vindruvsglögg:

3,5 dl druvsaft
5 dl aroniasaft
3 dl äppelsaft
1 1/4 dl socker
5 dl vatten
12 kryddnejlikor
12 kardemummakapslar
3 hela kanelstänger
2 bitar ingefära

Blanda all saft med sockret i en kastrull.Låt det hela koka upp. Tillsätt kryddorna och värm (obs inte koka) ca 30 min. Låt därefter drycken stå och dra ca 10 timmar. Sila bort kryddorna och värm före servering. Servera med russin och/eller mandel.


Ta gärna del av förra årets julkalender också ifall du missade den då. Där fanns bl.a. ett inlägg om den vackra rönnen med vita bär, Sorbus koehneana

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar