söndag 12 december 2021

Julkalender 2021, Kjells bästa lucka 12

Visst ryms en rhododendron också med bland mina "24 bästa". Sorten ifråga är den finska Rhododendron 'Haaga'.


 Rhododendron 'Haaga' elller riktigt, riktigt rätt skrivet enligt senaste upplagan av List of names of Woody Plants, 10 reviderade upplagan, november 2021, Rhododendron 'Haaga' brachycarpum Group.

När jag söker i plantskolans blogg hittar jag inte annat än olika erbjudanden på denna rhododendron varför det kanske är dags att samtidigt presentera dess historia. Jag saxar uppgifterna från Mustila arboretrums sida.

Historia

Den här finska rhododendronsorten var en av de första som korsades fram år 1974 av Marjatta Uusokainen. 'Haagas' moderplanta var mustilarododendron (R. brachycarpum var. tigerstedtii) och pollinerare 'Dr. H. C. Dresselhuys'. Korsningsprogrammet som var ett samarbete mellan Helsingfors Universitet och Mustila arboretrum  inleddes 1973 och pågick till år 2000 och leddes av  P. M. A. Tigerstedt. 

Höjden på en fullfuxen Haaga rhododendron blir 1,5-2 m men den är ofta rätt "stammig" särskilt som yngre planta varför det lönar sig att plantera nån annan rhdoddendron eller buske framför. Härdighet i Finland till zon V (Sverige zon VII).

Bästa-egenskaperna

Då till varför jag valt den till mina 24 bästa växter.

Haaga är en av de finska rhododendronsorterna som klarar det finska klimatet allra bäst. Det skulle kanske då vara sorten Mikkeli som är ett strå vassare här men Haaga har en underbar rosaröd färg. Blomman är i skuggiga lägen först röd för att under blomningen ljusna upp till helt ljusröd.

Haaga klarar soliga lägen också blott markfukt finns och man måste kanske under extrema vårvintrar (då när snön har saknats och frosten gått djupt) skydda en aning mot vårvinteruttorkning.

Som jag nämnde redan så växer busken ganska "stammigt" men när man vet om detta så är det nästan en fördel eftersom man då kan planera in nåt annat framför. Med fördel kan man då välja en växt som blommar antingen tidigare eller senare så förlänger det planteringens blomningstid. Tips är t.ex nån av de låga finska atzalea sorterna eller kanske Kullervo-rhododendron.

Haaga har också mycket klarfärgade gröna blad vilka ger färg när växten inte blommar.

Enda nackdelen vilken jag nu kommer på är att Haaga faktiskt blommar bäst vartannat år men det är nåt som är vanligt för många växter. Vill man förbättra blomningen det sämre året så skall man genast blomningen är över knipsa bort de begynnande frökapslarna eftersom de är dessa som drar näringen som ska gå till att bilda nya knoppar på sensommar-höst. Ja, givetvis ska man se till att växten får rätt näring också och då speciellt fosfor-kaliumgödsel (=höstgödsel) i god tid på sensommaren.


Några bilder

här är första fyra bilderna, blommorna håller på att slå ut, slagit ut, blommat en tid, och efter blomning (tillväxt)





... och korsad från Rhododendron brachycarpum (vita), man ser någorlunda tydligt den grönaktiga "fläcken" inne i blomman också hos haaga




 ************

Den som önskar köpa Rhododendron 'Haaga'  till julklapp antingen till sig själv eller till nån annan har nu under kalendertid möjlighet till detta.  För pris och hur du beställer  se skild inlägg/lista.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar