söndag 5 december 2021

Julkalender 2021, Kjells bästa lucka 5

Den finska låga björkspirean, Spiraea betulifolia "Renko" är min femte favoritväxt. Denna björkspireaklon är en av de lägsta klonerna på marknaden med sina ca 80 cm som fullvuxen. Att busken har snabb årstillväxt i början av juni gör att de utblommade blomklasarna snabbt göms i de gröna årsskotten och just denna egenskap är det som också gör den till en av mina 24 bästa favoriter.

Här på plantskolanhar fick vi klonen från Renko nångång under sent 1980-tal. Tipset för denna klon kom då från en kollega i just Renko. De ansåg klonen mycket odlingsvärd men de hade marknadsfört den som enbart Björkspirea, Spiraea betulifolia.

Eftersom vi här på plantskolan redan då hade samlat på oss flera  olika kloner av björkspirea ville vi förstås hålla dem åtskilda och förökade denna under just arbetsnamnet Renko. Senare kom också FinE-klonen som var Keskasklonen nr K-0665, vilken också den är låg men med rundare blomster litet liknande den svenska klonen Tor. Både FinE-klonen och Tor-klonen har tendensen att de "fula" fröställningarna syns långt in på sommaren. Klonen Island har liknande blad som Renko men här är växthöjden nästan det dubbla.

Renko-björkspirean använder vi på plantskolan till både klippta och friväxande häckar samt till massplanteringsbuske. Vanligaste häckkvalitén är en planta på ca 15-20 cm i 9 cm kruka och vanligaste buskkvaliten är en massplanteringsbuske på ca 20-40 cm i 2L kruka.


..och några bilder för att visa varför det är en favoritväxt

 

precis börjat blomma - helvit

Närpes torg. Här håller Renko björkspirea på att blomma ut och täcks nästan redan av årstillväxten

Att den får fin höstfärg är ett extra plus.

Klippt på våren - helgrön 13 juni

gammal massaplantering i två sicksackrader cc/70 cm

blomman är helvit runt midsommartiden

*****
Den som önskar köpa Renko-björkspirea till julklapp antingen till sig själv eller till nån annan kan välja på antingen häckplantor i 9 cm kruka (minimi 10 st) eller buskplantor i 2L kruka. För pris och hur du beställer  se skild inlägg/lista.
 
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar