lördag 18 december 2021

Julkalender 2021, Kjells bästa lucka 18

Perennaväxter överlag är sällan mina favoriter, men undantag finns. Jag har tidigare skrivit om funkian Golden Tiara och Lapplandsståndsen Hietala. Men det finns fler perennavaoriter. Här kommer höstastern Ellen, Aster novi-belgii 'Ellen'.

 

Denna höstblommande rosaröda perennaaster, med svenska namnet höstaster går även under ett synonymnamn, (Symphyotrichum novi-belgii 'Ellen'). Riktigt korrekt skrivet ska det latinska namnet (i Europa) skrivas Aster novi-belgii gruppen 'Ellen' eller lika rätt mittemot Aster 'Ellen' novi-belgii Gruppen. I Amerika föredrar man
Symphyotrichum novi-belgii, fråga inte mig varför.

Hur som helst med namnskrivningen, denna växt har vi faktiskt skrivit om redan 13 december 2016, fast då riktigt kort och konstaterar endast att det är en lysande blomma. Astern Ellen återfinns förstås också i en hel massa erbjudanden eftersom det är en omtyckt växt.

Litet mer om Ellen

Sorten Ellen växer ca 80-100 cm hög, den har mycket dubbla blommor och blommar rikligt varje år. Plantorna är mycket härdiga (i kruka övervintrar de ute utan täckning) och i Närpes-trakten blommar de nånstans från slutet av augusti, under varma somrar t.o.m. från mitten av augusti. Blomningen fortgår ända tills det är ordentligt kallt nångång in mot slutet av oktober. 

Ellen kom till vår plantskola från Uleåborgstrakten, via litet krokvägar, ungefär andra halvan av 1990-talet. Den borde ha ingått i POHKAS undersökningen (Pohjoisen kestävät kasvit), på Uleåborgs universitets biologisa enhet  på 1980-1990-talet. Varifrån den kommit dit har vi inga uppgifter om.

Och varför är den så bra

Att jag anser den höra till 24-bästa listan beror först och främst på två saker, den tidiga dubbla blomningen och detfaktum att den inte sprider sig okontrollerat vilket många astersorter gör. Att den sedan är utmärkt som snittblomma och passlig höjd gör förstås sitt till men sån höstastror finns många på marknaden låt vara att de kanske kräver växthus för att hinna blomma.

Sorten Ellen har faktiskt ännu en klar fördel, nämligen att den är relativt motståndskrftig mot mjöldagg. Ett bra växande bestånd (kräver gödsling för att vara bra växande) angripsmycket sällan.

Bilder


Blomman med mångdubbla kronblad
Astern Ellen funkar bra till snitt

 ************

Den som önskar köpa kalenderväxterna  till julklapp (för plantering våren 2022) antingen till sig själv eller till nån annan har nu under kalendertid möjlighet till detta.  För pris och hur du beställer  se skild inlägg/lista.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar