fredag 10 december 2021

Julkalender 2021, Kjells bästa lucka 10

Idegranen 'Green Mountain' är ett sånt där riktigt fynd som  mer eller mindre trillat ner i misstag. Den är dock en utmärkt vintergrön marktäckare på väldränerade ytor.



Vi har skrivit om marktäckaren Green Mountain åtminstone två gånger, nämligen 8 april 2015 det är då i samband med bild från Vasa Andelsbanks Närpeskontor och andra gången 6 december 2020 i julkalendern om trotjänarväxterna under plantskolans 70 åriga tid.

Som konstaterats i båda de tidigare inläggen så hade vi fått första exemplaren i mitten av 1970-talet och att jag säger "trillat ned av misstag" beror på att meningen den tiden var att beställa vanlig japansk idegran, men den var slutsåld p.g.a. att den varit svår att odla. Då var goda råd dyra och minns jag inte fel så beställdes två olika sorter från Danmark, varav den ena var upprättväxande hybrid (det kan jag inte minnas om det var sorten Hicksii, som är en fröavkomma av taxus cuspidata 'Nana' från tidigt 1900-tal i Amerika, Henry Hicks, Hicks Nurseries) och den andra var då sorten Taxus x media 'Green Mountain'.

Green Mountain är en sån sort som verkar bli lägre och bredare i växten ju längre norrut man odlar den. När man googlar på plantsorten så har de Europeiska plantskolorna oftast satt höjden till 100-150 cm. Hos oss där snön tynger ner växten på vintern har jag aldrig sett Green Mountain bli högre än ca 50-70 cm. Låt vara att nån nyimporterad och nyplanterad kanske är ca 100 cm hög (om man köper stora exemplar alltså) men när de stått ett antal år så är dessa också lägre men då betydligt bredare. Samma fenomen har jag upplevt med flera växtsorter (oftast vintergröna) och där kan man med säkerhet fastslå att det är just snön som gör det.

och några bilder...

Green Mountain fotograferad i februari ett snöfritt år


bild från augusti 2014 i en plantering som stått 1 år sen etablering.


Green Mountain har vi i sortimentet sen mitten av 1970-talet

 ************

Den som önskar köpa idegranen 'Green Mountain'  till julklapp antingen till sig själv eller till nån annan har nu under kalendertid möjlighet till detta.  För pris och hur du beställer  se skild inlägg/lista.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar