Perennaväxter finns också bland de utvalda "24-bästa". Tidigare i lucka 7 hade jag en funkia och i dagens lucka återfinns den storväxta Ligularia 'Hietala', vilken trivs i normalfuktig djup jord och den blommar i våra trakter ungefär från mitten av juli och fram till augusti.
I julkalendern 2017 den 17 december har vi info med fina bilder om just denna Ligularia sort. I ett annat inlägg om passliga sommarstugeväxter från 10 juni 2016 konstaterar vi också att denna stadiga perenn är utmärkt just för sommarstugetomten. Hietala ligularian återfinns också i en hel massa olika växterbjudanden.
Enligt den splitternya namnboken, List of names of Perennials (International Stauden Union, 8:nd upplagan), så är det absolut rätta namnet Ligularia sibirica 'Hietala' men här i boken rekommenderar man också det förkortade Ligularia 'Hietala'. På svenska heter den antingen lappstånds eller lapplandsstånds, båda godtagbara.
Bästa egenskaperna
Då till varför den är på min 24-bästa lista.
För det första så är Hietala lapplandsståndsen otroligt härdiga mot våta vintrar, inte alls som väldigt många andra perennaväxter som helt enkelt ruttnar bort om vädret kastar mellan plus och minusgrader.
För det andra växer denna perenn snabbt på våren. Detta gör att ogräsen inte hinner med och följaktligen blir mer eller mindre utkonkurrerade.
Hietala har också blanka fina blad vilka är utmärkta t.o.m. till snitt.
Dessutom är den ju vacker i blomning och på senhösten har vi fröställningar som också kan vara vackra med passligt av rimfrost eller under solstrålning.
Det finns väl också nån nackdel och främst där skall väl nämnas att sniglar och trädgårdssnäckor faktiskt tycker att stånds-växterna är delikata. Dock har Hietala ståndsen något hårdare blad än flera andra sorter så riktigt svårt utsatta brukar de inte vara. Det finns snigelbeten i form av järnfosfat (varunamn Ferramol snigelbete) vilka anses som ekologiska och de är rätt använda också effektiva.
Ett tips som brukar ge är att plantera 2-3 olika stånds för då får man en blomning som håller sig flera veckor längre. Var dock uppmärksam på växtlängden så att lägre sorter kommer framför högre.
Bilder
en större grupp finns t.ex vid Närpes Busstation/Dynamohuset. Här grävde vi ca 80 cm djupt och fyllde med bra matjord. Barktäckning är att föredra eftersom den håller fukten. |
bladen har snygg sensommar-höstfärg |
blomman är tilldragande för humlor, brukar va betydligt fler än en per blomma |
dekorativa fröställningar |
************
Den som önskar köpa lapplandsståndsen 'Hietala' till julklapp antingen till sig själv eller till nån annan har nu under kalendertid möjlighet till detta. För pris och hur du beställer se skild inlägg/lista.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar