måndag 6 december 2021

Julkalender 2021, Kjells bästa lucka 6

6 december är Finlands självständighetsdag. I min lista över bästa växtsorter finns faktiskt rätt många växter och växtkloner med finskt ursprung men klart är att när det är nationaldag så ska det vara den växt i listan som just nu förknippas allra mest med Finland. Jag stannade då vid den finska snöbollsbusken, Viburnum opulus 'Pohjan Neito' och gärna då klonen med FinE-kvalitetstatus.

 

Nja, bilden är inte från 6 december men väl från 24 juni, midsommardagen år 2006, en annan stor flaggningsdag i Finland.
 

Den finska Snöbollsbusken har vi tidigare skrivit massor om, mycket i samband med olika erbjudanden men också några inlägg om sorten i sig.

Den 13 december förra året, i samband med plantskolans 70 år hade vi en julkalender med "trotjärnarväxter" och här återfanns snöbollsbusken i lucka 13. Här framkommer bl.a att vi hos vår plantskola haft Pohjan Neito sen mitten av 1980-talet och att klonen från början kommer från Seinäjoki även om den officiellt kallas Karstula-klonen. 

En sak som inte framkommer i inlägget är att vi faktiskt på 80-talet också fick in en klon som vi kallar Kokkola-klonen, och den härstammar också ifrån Seinäjoki området, uppför sig precis som FinE-klonen, så högst antagligen är det samma, Kokkola-klonen har vi inte förökat utan den finns kvar på plantskolan "för observation" precis som t.ex den svenska "Nordplant" klonen och en del andra.

Den 21 december 2017 förklarade vi ursprunget till urvalet av FinE-kvalitén. Inlägget är till stora delar översatt från Lukes (dåtida MTT) finska text om 'Pohjan Neito', FinE och länkar till källorna finns också här.

Den 16 december 2018 har vi beskrivit snöbollsbusken i stamform.

Klara fördelar med den finska varianten

Att nu finska snöbollsbusken 'Pohjan Neito' hamnar på min 24-bästa lista, beror förstås inte på att den är finsk utan snarare på att den har väldigt tydliga fördelar framom de i sydligare breddgrader använda Snöbollsbusken, Viburnum opulus 'Roseum'. 

Främst är det då härdigheten. FinE-klonen används ända upp till zon VII i Finland* och i Sverige är den flitigt använd ända upp i fjälltrakterna runt Kiruna (svensk zon VIII och t.o.m. fjällregion). 

* i FinE-beskrivningen anges härdighetszon V men i den officiella finska härdighetslistan är den angiven till VII.

En annan klar fördel med FinE-klonen är egenskapen att den blommar redan som mycket ung, t.o.m. ett års sticklingarna brukar ha blommor på plantskolan. Roseum-sorterna anses behöva många år förrän de blommar, i de zoner där den överlever alltså. 

Angreppen av ohyra är enligt mig och många andra också betydligt ovanligare än hos Roseum klonen. Här skall dock tilläggas att den ingalunda är helt fri från ohyra men är man observant ca 10-14 dagar in i växtsäsongen och avhjälper begynnande angrepp t.ex. med såpvatten så klarar man också de några besvärligare åren rätt bra. Med denna metod har jag själv lyckats bra utom då för ett antal år sedan när faktiskt angreppen överallt blev så svåra att det inte hjälpte. I detta sammanhang kan dock nämnas att påföljande år såg man överhuvudtaget inte alls angrepp.

Några bilder

I plantskolans bilddatabas finns hundratals bilder på Pohjan Neito. Här några representativa bilder.

Stora bollar..

många bollar

Stora bollar igen.

 


Snöbollsträd med nävor som marktäckare inunder

också stamformen blommar förstås redan som litet träd.

 

blomknopparna är limefärgade och därför ser busken ut att blomma långt innan själva blommorna slår ut.


Pohjan Neito får faktiskt en del bär fastän inte supermånga.

 ************

 Den som önskar köpa Pohjan Neito snöbollsbuske till julklapp antingen till sig själv eller till nån annan kan välja på antingen buskplantor i 3L kruka eller äldre plantor med en 40-50 cm stam. För pris och hur du beställer  se skild inlägg/lista.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar