onsdag 22 december 2021

Julkalender 2021, Kjells bästa lucka 22

Växten i dagens lucka, Lilly dvärgpraktspirean, har många fördelar som gör den till en av mina 24 bästa. Förutom fin färg så fyller den alla krav på en fungerande massplanteringsbuske.

Spiraea 'Lilly' i Centrumparken, Närpes, början av juli

Massplanteringsbuskar överlag fyller en viktig funktion i både trädgårdar och offentliga planteringar eftersom de fyller ut de "besvärliga" områdena, alltså ytor som är svårklippta typ slänter, ensamma småytor, mellan och framför stolpar/stammar m.m. 

Vi har skrivit en hel del om Spiraea 'Lilly' tidigare, t.ex 17 december 2017 och 3 december 2020. 11 juni 2018 finns ett inlägg med Lilly som häckväxt.

Spiraea 'Lilly' eller helt korrekt, Spiraea japonica 'Lilly' har en växthöjd på ca 60-80 cm, bredden är ca 50-70 cm och den är så tät i kvistverket att ogräsen i allmänhet inte når igenom. Dock skall man, precis som med andra växter, försöka se till att mångåriga rotogräs inte finns på planteringsplatsen. Skulle det vara omöjligt att bli av med dem så skall man använda nån typ av markduk + eventuellt barktäckning. En barktäckning utan duk håller inte bort fleråriga ogräs om det finns rötter där från början. Däremot funkar enbart barktäckning utmärkt mot normala fröogräs och har man bara såna rekommenderar vi inga dukar.

Spiraea 'Lilly' funkar bra både i sol och halvskugga, ja t.o.m. i skuggigt läge blott det inte är alltför mörkt. Jag nämnde ju redan att den fyller alla krav man kan ställa på en massplanteringsbuske. Kraven är i allmänhet:

- växten skall växa tät

-växten skall vara snygg förutom i blomningen också i lövverket

- en höjd som göra att de flesta ogräs inte får någon chans att etablera sig 

- växten skall givetvis tåla både kyla och på sommaren en del torka.

- och priset skall vara rimligt eftersom man oftast använder en större mängd.

Lilly spirean planterar man ca 60-70 cm cc/avstånd så har man en åtgång på 2,8 till 2 plantor/m2 vilket är helt okej. Växter som behöver ner till 40 cm cc/avstånd skall redan planteras med ca 6,4 plantor per m2 och priset för dessa brukar vara exakt i samma prisklass per växt. 

Lilly spirean är köldhärdig ungefär till zon V i Finland, vilket då motsvarar zon VII i Sverigen. På soliga platser har också  Lilly spirean betydligt längre blomning än t.ex sorterna Little Princess och Manon.

Och som sagt priset för Spiraea Lilly är detsamma som för många andra massplanteringsbuskar och åtminstone från vår plantskola får man bra mängdrabatt vid köp av flera.

Och till råga på allt är det här en klon från vår egen plantskola, en riktig "Made in Närpes" buske alltså.

Bilder

odlas också som häckväxt


närbild av blomman

 
höstfärg

 

 

höstfärg av parken-häcken

************

Den som önskar köpa kalenderväxterna  till julklapp (för plantering våren 2022) antingen till sig själv eller till nån annan har nu under kalendertid möjlighet till detta.  För pris och hur du beställer  se skild inlägg/lista.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar