fredag 17 december 2021

Julkalender 2021, Kjells bästa lucka 17

I dagens lucka har jag en andra syren, 'Julia' norrlandssyrenen. Den är med på bästa-listan tack vare sitt mångsidiga användningsområde.

Julia som friväxande häck i full blom
  

Julia har varit med länge

Norrlandssyrenen Julia har faktiskt varit med sedan tidigt 1970-tal. Om Julia har vi skrivit tidigare, t.ex beskrev vi sorten 7 december 2017 och så var den med bland syrenträden 19 december 2018.


'Julia' blommar i lysande rosarött i juni. Blomklasarna är stora och fylliga, t.o.m 30 cm långa och 15 - 20 cm breda. Blomningen infaller några dagar senare än hos "vanlig" ungersk syren och är särskilt på äldre exemplar mycket riklig.

Bästa egenskaper

Vartannat år blommar den riktigt rikligt, däremellan normalt. Julia växer snabbt, här behöver man inte vänta som jag sade om Coral-syrenen i gårdagens lucka.

Julia-syrenen kan användas både som småträd, buske, häck och t.o.m. i större krukor om man så vill.

Julia-syrenen är också mycket härdig, zon VIII i Finland alltså i princip hela Finland och hela Sverige.

Och så ska jag inte glömma att säga att Julia är en riktig Närpes-produkt, hemmahörande från Östra Yttermark, introducerad på marknaden av Wickmans Plantskola. Det är en av våra växter som vi är stolta över.

 

Bilder


Julia - doftande och fin rosa färg och snygg också som stamform



Julia buske

Blomman hänger en aning i toppen

Odlingen i kruka växer bra

 ************

Den som önskar köpa kalenderväxterna  till julklapp (för plantering våren 2022) antingen till sig själv eller till nån annan har nu under kalendertid möjlighet till detta.  För pris och hur du beställer  se skild inlägg/lista.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar