torsdag 16 december 2021

Julkalender 2021, Kjells bästa lucka 16

Prestonsyrenen 'Coral' är måhända en obekant för många, men för den som fått upp ögonen för denna skönhet inom syrenerna är det inte alls konstigt att den hamnat med i bästa-listan.


 Jag kollade genom etikettlistan på bloggen för att se vad som tidigare skrivits om Coral-syrenen. Inte mycket men en aning finns i alla fall, 19 december 2018 finns den omnämnd när vi skrivit om syrener på stam. Där konstateras dock bara att det är en kanadensisk, mycket härdig sort som blommar något senare än andra. Det är kasnke på plats med litet tilläggshistoria.

Ursprung och dess väg till oss

Till först så kommer namnet prestonsyren från den person som förädlade den här syrenen, Isabella Preston från Kanada. Prestonsyrenen är en hybrid mellan hängsyrenen Syringa reflexa och Syringa villosa. Det finns alltså en massa olika prestonsyrener i olika färg och litet olika egenskaper (höjd m.m.).

Sorten 'Coral' togs till Sverige tillsammans med en del andra sorter och åtminstone en trädgårdsvän i Jämtland, Evert Nilsson, införskaffade sådana och prövade i svensk zon 6. Han fann att just sorten Coral var en av de härdigaste och bästa och därför inspirerades också försöksstationen i öjebyn så småningom att pröva syrenerna. Från Öjebyn kom sedan sorten till oss på Wickmans Plantskola under sent 80-tal. 

Nu saknar jag årtal och googlade för att hitta via nätet men kammade noll p.g.a tidsbrist. Det blir nog att söka i egna litteraturen eller egna datorn eftersom nånstans där ska finnas klipp om detta.

"Bästa"-egenskaperna

Härdigheten givetvis och så förstås att den blommar jämnt och rikligt alla år. Höjden för en syren är riktigt passligt eller 2-3 meter. Coral växer tät och är då lättskött eftersom den inte behöver just beskärning alls.

Coral blommar sent om man jämför med andra syrener, ca 2-3 veckor efter vanliga bondsyrener. Också bladverket har en vacker ljusgrön nyans.

Nackdel när vi ska odla och sälja är att den växer långsamt och behöver ett par extra år, det medför att den är dyrare än flertalet andra norrlands- och ungerska syrener.


Och bilder

jämn och fin blomning, passar bra som miniträd.

också bladverket är vackert


Coral på stam,äldre exemplar som strax skall komma i blom

 ************

Den som önskar köpa kalenderväxterna  till julklapp (för plantering våren 2022) antingen till sig själv eller till nån annan har nu under kalendertid möjlighet till detta.  För pris och hur du beställer  se skild inlägg/lista.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar