Svartfläder är nuförtiden helt möjligt att odla långt upp i Finland/Sverige. Inte illa alls om man betänker att det inte fanns svartfläder som var härdig i våra trakter för 30-40 år sen.
Här på plantskolan prövade vi ett otal sorter under 1970- och 80-tal. Alla skattade till förgängelsen under vintrarna så förhoppningen var nog inte den största när vi tog hem den norska klonen från Trondheimtrakten, Sambucus nigra 'Alv'.
'Alv' hade då precis kommit med i norska försök (senare i E-plantlistan) om jag inte minns fel, och vid ett besök ditöver skröt våra norska kolleger oerhört om just denna så varför inte pröva. De första plantorna som kom var vi mycket rädda om i början och de flyttades ut och in lagret tills vi planterade ut försöks/moderplantor ute på vårt kalla fält (som vi brukar säga är zon 4).
Hur härdiga de egentligen var fick vi faktiskt en föraning om två år efter inköpet. Då kom vintern hastigt och några av plantorna stod i kruka och lämnade att stå ute. När snön smälte för hur mångte gången den vintern och vi upptäckte detta så var det omöjligt att få loss krukorna ur isen utan de lämnade kvar hela vintern. Döm om vår förvåning när vi senare på våren upptäckte att de här två plantorna faktiskt hade överlevt både kylan och vätan..
Senare kom vi ju också fram till att de plantor vi planterade till fältet hade heller inga problem, mer än att en vinter frös allts om stack över ca 2 m höjd. De omkringliggande buskarna var ca 2 m höga och tydligen gav dessa så pass mycket skydd som behövdes.
Och varför hör den då till "bästa-växterna"
Ja, förutom då härdigheten så är det ju faktiskt det faktum att svartfläder är mycket användbar i hushållet. Man kan göra flädersaft på blommorna och man kan använda bären. Saften man får av blommorna passar förutom att dricka den som sådan utmärkt att blanda upp i andra safter och på det viset få spännande extra smak. Allt detta sammantaget gör att jag valt in den på min 24-bästa lista. Ja, förstås är jag också litet glad att det var just vi här på plantskolan som vågade oss på att försöka denna norska klon 😊
Och några bilder
Det fanns ju en del bilder i inlägget om safttillverkning från 2017. Vi återanvänder några av dem och fyller på med nån nyare.
Det är av blommorna man gör den goda saften |
Bra färg...och himmelsgod smak |
Svartflädern växer till ca 2-2,5 meters höjd hos oss både hemma i plantskolan (zon Finland III) och ute på fältet (zon Finland IV) |
hel buske som stått sen mitten av 1990-talet |
och här ett par bilder för att skilja svartflädern från den oätliga druvflädern (röda bär)
svartfläder - flata vita blommor |
druvfläder - gulvita toppiga blommor |
************
Den som önskar köpa kalenderväxterna till julklapp (för plantering våren 2022) antingen till sig själv eller till nån annan har nu under kalendertid möjlighet till detta. För pris och hur du beställer se skild inlägg/lista.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar