tisdag 7 december 2021

Julkalender 2021, Kjells bästa lucka 7

Det är nu många, många år sen den första 'Golden Tiara' funkian kom in till vår plantskola. Då tänkte vi att en sån här hybrid kommer säkert att gå en säker död till mötes i vårt kalla nordliga klimat. Men se där misstog vi oss rejält.


 

Jag vill så här i efterskott påstå att den är en av de säkraste funkiorna vi överhuvudtaget haft. Denna tål kyla, is, våta vintrar och torra somrar + säkert en del annat också som jag inte just nu kommer ihåg.

T.ex. plantan på bilden här, den i krukan alltså, vill jag minnas vi hade sisådär en 3-4 år i krukan varpå vi sedan planterade ut den. Det enda vi gjorde inför vintern var att vinka hela krukan på sidan, mest då för att inte krukan skulle frysa sönder.

Funkia - Hosta 'Golden Tiara'

Golden Tiara blommar rikligt med blomhöjd på ca 40-60 cm. Bladhöjden är ca 25-30 cm när plantan har fått nåt år på nacken.Det är alltså en inte alltför hög sort men i alla fall så pass hög att den konkurrerar ut de flesta ogräs. Ett extra plus alltså.

Nu ska förstås inte jag påstå att jag känner till alla sorter i funkiasortimentet, eftersom det är rätt stort eller vad sägs om ca 8000 olika hostas!!

Nej här på Wickmans Plantskola har vi faktiskt nöjt oss med att pröva ca 35-40 olika och av dessa har vi väl just nu ca 20-25 st i försäljning. Det sortimentet har vi de facto haft ganska stabilt sen virussjukdomen HostaX upptäcktes i europeiska plantskolor. Virussjukdomen, för vilken man nuförtiden givetvis kan testa, gjorde att vi införda totalt inköpsstopp för hosta, ett stopp som vi i stort sett håller på ännu idag. Undantaget har faktiskt endast varit ett par gånger när vi köpt testat virusrensat material från finska elitplantsstationen.

Tillbaks till 'Golden Tiara'. Det är en av de växter vi brukar använda där det finns risk för mycket packad snö vintertid, alltså under takras eller där man plogar upp snövallar vintertid. Vi använder den inte där för att den speciellt trivs där utan mera för att det är väldigt få växter, ens i perennasortimentet, som överlever såna platser.



samma planta som ovan men nu tidigare på säsongen utan blommor - helt ok, eller?

Golden Tiara blommar som bara den...utan att behöva delas. Denna har stått oomplanterad i mer än 20 år!!!

 ************

Den som önskar köpa 'Golden Tiara' -funkia  till julklapp antingen till sig själv eller till nån annan kan välja på antingen buskplantor i 3L kruka eller äldre plantor med en 40-50 cm stam. För pris och hur du beställer  se skild inlägg/lista.



 



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar