söndag 19 december 2021

Julkalender 2021, Kjells bästa lucka 19

I lucka 19 hittar vi Viking aronian, alltså den som ger stora matnyttiga bär, och det är kanske just därför som den har blivit en av mina bästa favoriter.

 

Aronian återfinns i den nya namnboken, List of names of Woody Plants, under namnet Aronia x prunifolia 'Viking'. Den har ju tidigare ofta gått under namnet Aronia mitchurinii Viking och förstås ännu oftare bara Aronia 'Viking'. Många gånger ser man också Aronia melaoncarpa 'Viking'  men enligt den supernya namnboken är det dom småfruktiga sorterna som har namnet A. melanocarpa.

Enligt finsk standard ska en äkta Aronia 'Viking' bäraronia sticklingsförökas för att alla de bästa egenskaperna ska följa med. För att få stora mängder plantor (t.ex till häckar) är det dock vanligt att man frösår från Viking material och då kallas det bara Aronia x prunifolia.

Viking-aronias historia har vi skrivit om i inlägg så sent som i Julkalendern 2020 den 7 december, och här kosntaterar vi att Viking-sorten har sin begynnelse nångång början av 1970-tal med 1979 som officiellt introduktionsår. Inlägget om superbären Aronia, saskatoon och jätteblåbär har varit populärt under lång tid.

Här har vi på Wickmans Plantskola faktiskt varit med från början eftersom vi fick material från Elitplantstationen av dom allra första plantskolorna.

Aronia är den växt som har de allra, allra flest läsare på vår blogg. Vill du titta på fler inlägg om Aronia så välj etikett Aronia. Det finns faktiskt hela 11 st inlägg!

Bästa egenskaper

Det är nog lätt att hitta massor av egenskaper vilka gör Viking till bästa-sort. Friskheten, bären förstås, av vilka man kan göra många olika hälsosamma produkter, se fliken recept, och så det faktum att det är en snygg växt med halvblanka blad.

Bilder

Här kommer några, kika på fler bilder via etikett Aronia.  

 

Glögg tipsade vi om 2019


Aronia 'Viking' är den som vi vanligtvis odlar till träd, ympad på en vanlig rönn för att få stadig stam.


Vita blommor i juni

Höstfärgen på Viking aronian kan vara ack så bedårande.


Aronia till klippt häck. Här är det då fröförökade Viking plantor som använts eftersom "äkta" Viking är några proscent dyrare att producera och byggindustrin som vi planterar ofta planterar till kör med arkitekternas val vilket oftast blott och bart är aronia.

en annan häck, nyklippt mitt i sommaren.


Före pandemin när vi var  på olika evenemang och pratade om våra växter så bjöd vi ofta på nån dryck baserad på Viking-aronia eftersom den ger både vacker färg och intressant smak.


Loklatillverkad Viking aronia limonad, Öfvermark läskedrycker.

Gelé av Viking aronia är gott till maten.

************

Den som önskar köpa kalenderväxterna  till julklapp (för plantering våren 2022) antingen till sig själv eller till nån annan har nu under kalendertid möjlighet till detta.  För pris och hur du beställer  se skild inlägg/lista.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar