onsdag 5 december 2018

Plantskolans växter på Bjud.fi decemberauktionen

"Auktionen är en plats där du som företagare visar upp det absolut bästa du har" skriver HSS media till företagarna när de vill ha in objekt till auktionen. Vi på plantskolan har tagit dom på orden och därför finns nu nyheter som vi prövat nån säsong, de absolut populäraste häcksorterna och växtpaket som komponerats ihop just för att sorterna ska funka sida vid sida. Nedan finns också en del extra info, om vissa Bjud-växter, vilket kan vara rolig och bra att känna till.


Var på alerten


Eftersom vi varit med rätt många år i Bjud.fi  sammanhanget vet vi också att det alltid är på plats att uppmana kunderna att vara alerta och väl förberedda när auktionsslutet närmar sig - annars finns stor risk att man för en eller några eurosar missar en bra affär. Tips på ett sätt att göra detta har vi i tidigare års Bjud.fi artikel, läs gärna den!


Så till årets paketinfon:


Som vanligt finns det mesta och viktigaste redan på objektsbeskrivningen på Bjud.fi-sajten, vilkas rubriker  vi direkt kopierar in här och fyller på med tipsen och extra länkar m.m.

Plantskolans alla paket hittar du Bjud.fi hemsidan t.ex  via sökord "Wiplant", eller något annat passligt (häck, växter, plantskola...), men med wiplant torde alla paketen komma upp samtidigt.

Objekten/paketen från plantskolan är grupperade i 3 olika grupper börjandes med orden "Färdiga", "häck" och "Välj". Vi går igenom dem i den ordningen här också:
 

Färdiga

bär ingår i två "färdiga" paket

Här är paketen där vi komponerat ihop växter som passar bra tillsammans , t.ex det spännande bärpaketet eller stora träd där det finns bindmaterial, stödpålar och allt med.

Det finns totalt 4 olika paket i denna grupp:


Första paketet  (normalstora lindträd) är för dig som inte har alltför brådis med träden. De har dock redan en ordentlig påbörjad stam även om den inte är så grov. Också en påbörjad trädkrona finns, men den behöver skötsel/beskärning några år framöver.

Andra paketet (stora träd) är för dig som genast behöver större och stadigare träd. Det här är också lindträd men den smalare varianten, parklind Siivonen.  Här är stadiga stödpålar och bindmaterial medräknade i priset eftersom det inte blir nåt resultat utan såna.

Spännande bär paketet består av rätt många olika plantor även om de är något mindre i storlek än normalstora buskar. Paketet är tänkt fär dig som faktiskt vill ha en ordentlig bärskörd efter två-tre år. Plantorna behöver beskäras och skötas första och andra året för att utvecklas till supergivande buskar.

Vitaminbuskpaketet är något mindre paket än föregående. Plantorna är dock större så skörden kommer då också snabbare.



Häckar


flera olika häckar finns på autionen

För att du ska ha bra referens på häckarna har vi anpassat längden enligt ett medeltal som våra kunder genom åren oftast köper. För "vanliga" sorter är det 22 meter och för thujasorterna något lägre.

- Häckblåtry
Den vanligaste sorten i Österbotten. Lättskött, växer snabbt och misslyckas närapå aldrig, kanske mycket tack vare att plantrötterna hela tiden är skyddade i 9 cm krukor. -aronia
Är den nästvanligaste häcksorten i Österbotten. Samma sak här, rötterna skyddade i krukor så inget svinn. 

- Kittilämåbär
Är en nyare form av den gamla välkända måbärshäcken (degbär, kalvskitibär..kärt barn har många namn). Kittilämåbäret är allmänt friskare än vanliga kloner och kommer därför starkt på marknaden. 

- Lilly dvärgpraktspirea
är också den nyare varianten av dvärgpraktspieorna (även om den varit med som buske sedan 1980-tal). De här plantorna är också häckstorlek i 9 cm kruka - mycket säkra.

- Syrenhäck av ungersk syren, klon Kjell.
alla plantor växer likadant eftersom de görs med sticklingsförökning från en och samma moderplanta. Utmärkt höck att klippa och hålla tät men också mycket vacker som rikblommande häck mot t.ex skogsbryn m.m. Som friväxande skall man räkna med en häckhöjd på ca 4-5 m och bredd på 2-3 m, alltså utrymme krävs.

- Brabanttuja häck 22 m
Denna tuja växer stor om den får vara friväxande, ca 7-10 meter. Den är dock utmärkt att klippa och forma och i det fallet gör man som med andra vintergröna häckar - klipper sidorna tills man har önskad (eller nästan önskad) höjd. Då börjar man klippa också toppen. Brabanttujan är snabbväxande, den kan växa t.o.m över 1 m/år när den väl har rotat sig. Detta betyder också att man med årlig beskärning och 2 plantor/m får en mycket tät vintergrön häck ganska så fort. 

- Häck, King of Brabant, 22 m
Nu har vi en förbättrad Brabantklon från Tyskland. Denna växer friskare och smalare än vanliga Brabanten vilket gör att den kräver ännu mindre tillsyn och beskärning de första åren, helt enkelt en mindre arbetskrävande variant. 'Brabantkungen' har vi odlat själv en säsong från små sticklingsplantor. Plantstorlek nu ca 50-60 cm och krukstorlek 2L.

- kortare häck av nya thuja Dark Embers (7,5 m)
denna har vi tänkt för dig som vill ha det senaste i vintergrön häck. Det är en mutation på den välkända Smaragdtujan, vilken dock också är en av de känsligaste smalväxande tujorna. Dark Embers har skarpare kvistar och mörkare färg och klarar sig därför bättre än Smaragd. Dark Embers är tysk klon som släpptes på EU-marknaden hösten 2016. Du kan läsa mer om Dark Embers på vårt tidigare blogginlägg från våren 2017. Efter det har vi ännu en vinter av god egen erfarenhet. 

- Välj häck själv
finns också som paket nu. Detta paket kan du ropa in skilt ifall du vill ha en häck som inte nu finns med på BJUD, alternativt så ropar du in den jämsides med nån annan häck ifall du behöver mera plantor för en längre häck.



Välj - paketen


Välj själv massabuskar


Ett av välj paketen ser du redan under häckar. De övriga är:

-Välj växter själv
kräver knappast nån längre förklaring. Du väljer mellan alla växter vi har.

-Välj barrväxter själv
här väljer du från vårt digra sortiment barrväxter, nya sorter eller riktigt beprövade, högväxande eller lågväxande.

-Välj massabuskar själv
här införde vi en nygammal storlek av växter. Det nya är att de alla är odlade i 2 liters krukor OCH samma grundpris och mängdrabatt. Det finns 30 sorter att välja på!

Läs mer här!

- Välj perenner själv
då är det frågan om perennaväxter, finns i olika stora krukor, marktäckare i mindre solitärperenner i större.

- sen var det välj häck själv som vi har presenterat under häckrubriken

Nu när du har bakgrundsfakta om paketen och hur/varför de är sammansatta som de är så är det mycket enklare att veta vad man skall bjuda på och hur mycket. Bara till verket!

mvh

WICKMANS PLANTSKOLA




1 kommentar:

  1. December månads BJUD.fi auktion är nu avslutad. Vi gratulerar vinnarna, och går allt som planerat återkommer vi på auktion i maj 2019.

    SvaraRadera