onsdag 5 december 2018

WIPLANT julkalendern lucka 5, björk

Björk som björk tänker många, men det är faktiskt betydande skillnader på olika björkar. I naturen uppträder två vanliga varianter men sen finns det en mängd insamlade varianter som oftast vävnadsförökas för att hålla sortegenskaperna intakta.
Vid parkvägen i Närpes. Nyplanterade pelarbjörk till höger, längst till vänster vid våningshuset vårtbjörk och björken rakt fram (vitaste stammen) är glasbjörk.

Först de vanligt förekommande björkarna


De är glasbjörk (Betula pubescens) och vårtbjörk (Betula pendula eller tidigare namn Betula verrucosa). Skillnad mellan dessa båda är, förutom "vårtorna" på vårtbjörken, att glasbjörken växer betydligt bredare med helt utstående grenspetsar. Glasbjörken har också vitare stam. Tittar man i naturen så är glasbjörken den som faktiskt har kvistar utan böj på ändan. Växthöjd ca 15-20 meter.

Vårtbjörk (Betula pendula) växer smalare och här hänger kvistspetsarna mer eller mindre. Unga kvistar har också de typiska "vårtorna" vilka känns om man drar med fingrarna längs 1-2 års kvistar. Vårtbjörk växer i regel något snabbare än glasbjörk men sluthöjden är densamma, ca 15-20 meter.
 
Vårtbjörk planterad i allé på kyrkogården

Underformer av björk


Rödbjörk (Betula pubescens 'Rubra') skiljer sig kanske mest från andra sorter. Här är bladmassan helröd, utom i knoppsprickningen på våren då den är grön. Rödbjörken som finns i handeln i plantskolor har insamlats från Uleåborgstrakten vilket man ser på hösten då den tappar bladen snabbare än sydligare former. Rödbjörken är en mutation på glasbjörk och den får en höjd på ca 8-15 meter.
 
Rödbjörk eller som man säger i Sverige, Finsk rödbjörk

Ornäsbjörk (Betula pendula 'Darlecarlica') var tidigare ett påympat träd men sortäktheten gick så småningom mer eller mindre förlorad när den förväxlades med liknande former, t.ex fransbjörk (Betula pendula f. crispa). Nuförtiden meristemförökas ornäsbjörken och växtkraften har då också blivit lika bra som för vanlig björk.
Ornäsbjörk


Ornäsbjörkens blad. Observera också "vårtorna" på kvisten. Ornäsbjörken är nämligen en underform till just vårtbjörk.


Pelarbjörk (Betula pubescens f. columnaris) är som namnet säger pelarformig glasbjörk. I handeln finns flera olika provinienser men den smalaste torde vara den som härstammar från Uleåborgstrakten. Växthöjd 8-12 meter.
 
Pelarbjörk, klon Uleåborg

Tårbjörk (Betula pendula 'Yongii') växer mycket lägre än de övriga sorterna, ca 2-5 meter. Här hänger hela trädet och som ung bör man binda stammen för att få en bra höjd. 
Betula pendula 'Yongii', tårbjörk

Tårbjörk i vinterskrud

Sen finns det ännu en uppsjö olika björkar , många bara buskar (t.ex Betula nana, dvärgbjörk eller i folkmun fjällbjörk) men dessa finns inte allmänt till salu så de får bli presenterade en annan gång.

Förökning 

Natursorterna fröförökas och underformerna är som vi nämnt oftast meristemförökat (i dagligt tal mikroförökat) eftersom sticklingsförökning av björk inte lyckas skärskilt bra och ympning ofta medför att man får in olika virussjukdomar.
fröplantage av vårtbjörk. För att få fram de bästa plantorna villman ha korsbefruktning mellan utvalda kloner. I denna kontrollerade fröplantage kan man avgränsa t.ex 5-10 träd som får korsbefrukta sig. Man samlar sen in fröna från det utvalda trädet/träden. Dyrt men effektivt. Bilden är tagen i Haapastensyrjä, Finland.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar