lördag 8 december 2018

WIPLANT julkalender lucka 8, hagtorn

Crataegus, hagtorn, är ett småträd som lämnat närapå utanför sortimentet under de sista 25-30 åren. Det är främst de vassa taggarna som gjort detta och därför är undantaget också de rödblommiga sorterna som närapå helt saknar taggar.


pärlhagtorn

På 1960 och 1970-talen användes en stor mängd hagtorn av sorten Crataegus grayana, häckhagtorn, som uppstammade träd. De klipptes runda i kronan och eftersom hagtorn är rätt blomvillig och sätter bra med bär på hösten kan man nog påstå att ett välskött hagtornsträd var vackert. Ett oskött träd förföll däremot snabbt och just därför finns dom inte längre i bygden.
Crataegus grayana, häckhagtorn

De sorter som alltmer kommer också i Österbottniska planteringar är rosenhagtorn, Crataegus 'Pauls Scarlet' och pärlhagtorn, Crataegus mordensis 'Toba'.

Rosenhagtorn ansågs tidigare, och det var nog fakta också, köldhärdig endast till zon II i Finland. Om det nu är klimatpåverkan eller bara råkar sig vara varmare vintrar kan vi inte säga men faktum är att rosenhagtorn överlever på fler och fler platser också här i Österbotten.

Pärlhagtornen, som har ljusröda blommor, har alltid klarat sig ett steg bättre än rosenhagtornen. Det oaktat säljs färre pärlhagtorn vilket i sig är tråkigt, just för att den är härdigare.

Crataegus douglasii, douglashagtorn finns endast då och då på beställning.
Hagtornssorterna med röda nyanser är påympade vid basen. Priset för ett sådant träd i storlek 150-200 cm rör sig kring 60€. Priset för de andra sorterna kan variera beroende på tillgång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar