söndag 23 december 2018

WIPLANT julkalender lucka 23, rönnar

Helt vanliga rönnar, eller vanliga plus några till kanske, är vad vi ska presentera i lucka 23. Gruppen sötrönnar hade vi redan i lucka 18 så dem kan man fortfarande läsa om där. Gruppen vanliga rönnar omfattar sisådär drygt 10 olika sorter i vår lista. 
vanlig rönn med flera stammar. Trädet är vårt moderträd på plantskolan.

Sorbus aucuparia, vanlig rönn


Det här är den riktigt vanliga rönnen som vi faktiskt är den rönn som också efterfrågas mest. Den är vanlig i hela Finland även om det finns några små differenser i olika delar av landet.

Vanlig rönn räknar man med en höjd om 4-10 meter alltså ett inte alltför högt träd. Härdigheten zon VIII i Finland, alltså hela landet. 

vanlig rönn med bärklasar - mycket snygg!


Sorbus americana, amerikansk rönn


Är som allt i amerika - litet större. Fast inte själva trädet utan blad och blommor samt bären. Bladknopparna på amerikansk rönn är också mycket stora och djupt vinröda. Höjd litet knappt vanlig rönn eller ca 6-7 meter. Härdighet zon VI i Finland.
amerikansk rönn - stora blad, blom- och bärklasar

Sorbus intermedia, svensk oxel

S. intermedia har rät runt växtsätt. Höjd knappa 10 meter och härdighet zon III på bra platser zon IV i Finland. svensk oxel har blad med något ludd på och ter sig därför en aning gråbladig.


träd med frukt

blommor och blad

Sorbus hybrida, finsk oxel


Finnoxeln växer vilt på en del håll på Åland men anses härdig upp till zon V i Finland. Höjd 4-10 meter. Bladen är en mörkgröna med aning glansig yta. Brunröda något avlånga bär.


Sorbus aucuparia 'Fastigiata', pelarrönn


Pelarrönnen växer smalt med upprätta kvistar. Höjd ungefär 4-10 meter. Härdigheten är bra och räknas till zon V i finland. Det finns olika kloner av pelarrönn på marknaden och klonen från Torneå brukar räknas till den bästa (härdighet zon VII).Torneåklonen får en bredd på ca 1,5-2 meter.


Sorbus aucuparia 'Pendula´


Hängrönn, alltså  helt hängande genar. Hängrönnen påympas å en vanlig rönn eller en svensk oxel. Det vanliga är oppympning, alltså ympning på lämplig höjd där man vill att kvistarna ska börja växa nedåt, vanligtvis 180 till 250 cm.

Hängrönnen anses härdig till zon V men används ända upp i zon VIII. Höjd ca 1 meter ovanför ympstället och diametern på kronan kan bli 2-3 meter.


Sorbus aucuparia 'Xanthocarpa', gulfruktig rönn


Växer i övrigt som vanlig rönn men bären är gula. Höjd 4-12 meter och härdighet till zon V i Finland. Xanthocarpa rönnen finns inte alltid i utbud.


Sorbus commixta, japansk rönn


japansk rönn är något sirligare i bladverket än vanlig rönn. Bladen är på undersidan något grönblåa. Härdigheten IV i Finland och höjd 


Sorbus x thuringiaca 'Fastigiata', rundoxel


Rundoxeln anses vara en korsning mellan Sorbus aria och Sorbus aucuparia. Växer till ca 5-10 meter först med en något pelarformig krona som senare blir högrund. Orangeröda bär. Härdighet zon V i Finland. Rundoxeln  finns inte alltid i utbud.
 
rundoxel bär

Sorbus 'Dodong', ullungrönn


Ullungrönnen har ursprung i Koreansk frö som insamlades av Tor Nitzelius, Alnarp, Sverige. Växer till ca 6-10 meter med kraftig grenbyggnad och stora sirliga blad. Intensiv orangeröd höstfärg och stora blom- och bärklasar. Bären är orangeröda päronformade.

Om ullungrönnen är basympad eller rotäkta bör den skyddas noga från gnagare. Använd därför toppympade exemplar där stammen är vanlig rönn vilken inte alls är lika god för gnagare. De toppympade träden blir något lägre och rundare än de andra.

Ullungrönnen är mycket vindtålig men skall inte plceras i lägen som värms upp mycket tidigt på våren. Ullungrönnen är E-planta i Sverige.
Dodong höstfärg


Sorbus 'Birgitta' och Sorbus 'Astrid'


Dessa båda rönnar är svenska urval med E-plantstatus. Härdighet till zon III i Finland (räknas till zon 4 i Sverige). Birgitta har gula bär och Astrid rödbruna bär.  Birgittarönnen och Astridrönnen  finns inte alltid i utbud.
Birgittarönn


Sorbus koehneana Ås (Sorbus frutescens fk 'Ås)


Liten pärlrönn vilket oskött blir en buske men med stöd och uppstamning får man ett mycket vackert småträd. Härdighet zon IV i Finland (räknas vara härdigt zon 5-6 i Sverige). Just klonen från Ås är betydligt härdigare än andra pärlrönnskloner och är således den som vi rekommenderar hos oss.


Det finns också en del andra rönntyper, t.ex masurrönn, Nova-pärlrönn, Prattii-pärlrönn, Autumn Spire rönn m.m. Även om dessa sorter är både vackra och rätt härdiga finns de dock endast sporadiskt i vårt sortiment varför vi inte tar upp dem här desto mera.


referenser och källor som använts för denna text:

 
Suomen puu- ja pensaskasvio, Dendrologiska Sällskapet r.y.
Wikipedia
Wickmans Plantskolas bild- och faktadatabas.
Plantskolans Pinterestsidor
Taimistoviljelijät r.y 

E-planta Sverige Träd och buskar


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar