tisdag 18 december 2018

WIPLANT julkalendern lucka 18, Sötrönnar

Också rönnarnas antal har de ssenaste decennierna blivit rätt stort. Sötrönnarna vilka vi tar upp i dagens lucka är 5 st till antalet i vår plantlista och bland dessa finns riktiga småträd upp till passliga skyddsträd för mindre tomter.



Om vi börjar från de minsta sorterna

Sorbus 'Likjornaja'


Likjornaja sötrönnen är kanske den som rönt störst framgång av alla sötrönnar. Det har givetvis sin förklaring och det är de vackra bären och bladen som har gjort detta. Att trädet också passar på mindre gårdar och i rabatter gör säkert sitt till. Trädstorleken blir ca 2,5-3 meter på höjden och ca 1 meter på bredden. Likjornaja ger också jämn bärskörd från år till år.

Tidigare ansågs att sorten borde påympas på en stadigare rönnstam för att stammen skall orka bära upp kronan, men med tiden har man nog kommit till att sorten gör så pass stark egen stam att detta inte är nödvändigt.

Bären på Likjornajan är mycket användbara till gelér, saft, vin, likör, marmelader m.m. Även om det är en sötrönn finns en viss rönnbärssträvhet kvar och här gäller samma som för aronian, blanda in liten mängd sötare bär eller frukt (äppel, päron, blåbär, jordgubb, åkerbär...) för att strävheten skall minska eller helt försvinna. 

Likjornaja är en korsning av den ryske botanisten I W Mitchurin år 1905 (Sorbus aucuparia x (Aronia melanocarpa).Till finland kom sötrönnen i början av 1990-talet.

Träden används t.ex. i planteringar med låga buskar eller perenner. Soligt läge med god trädgårdsjord.  Zon VI - VII.
träden har vanligtvis en stam på ca 60-100 cm





bladen är lätt flikiga och bären vinröda
snyggt med bär på hösten



Sorbus 'Burka'


Liknar i mycket Likjornaja rönnen men här har man inte lika jämn fruktsättning från år till år, dessutom vill vi påstå att Burka-bären är en aningens aning torrare än Likjornajan. Burka är trots detta mycket användbär och som prydnadsträd kan det många gånger vara direkt fördel om skörden av bär inte blir olidligt stor.

'Burka' är korsning mellan rönn och alpsorbaronia. I W Mitschurin gjorde korsningen år 1918.  Zon VI - VII.
 
bären liknar Likjornaja

trädet blommar vitt och vackert i juni

Sorbus 'Dessertnaja' 



Fullvuxet träd blir bara 1,5-2 m. Till trädform är denna sort bättre som påympad. Det är två orsaker till detta, dels att sorten växer svagt på egen rot, dels att gnagare som hare gärna äter denna och med t.ex vanlig rönn som stam undviker man detta.

Bären är mörkröda, mognar tidigt och är söta. Däremot har vi aldrig fått nån stor skörd på våra buskar/träd.

Korsning av 'Likjornaja' x Mespilus germanica

god smak men ack så få bär...

Sorbus 'Eliit'


Fullvuxet träd blir ca 3-5 m och ca 2,5-3 meter brett i kronan. Passar bra som litet alléträd eller som bakgrundsräd mot skogsområden mm.

Bären är i storlek med de minsta körsbären, röda och saftiga men har en del av rönnbärens strävhet. Färgen är röd till lätt orangeröd.

Mycket stora rönnliknande blad och med utåtstående grenar som i spetsen har ett något hängande växtsätt.
Zon VI - VII.

Korsning av Sorbus aucuparia x Pyrus sp.
 
stora bär som har endast svg bitterhet

Sorbus 'Granatnaja'


Trädet är mera tätvuxet än sorten Elit. Det blir ca 4 meter på höjden. Bären är mörkt orangeröda, fruktköttet är gult, saftigt. Endast svag bitterhet. 

Granatnaja ger hög skörd och 1 träd kan ge upp till 15-20 kg frukt.

Korsning 1924 ( x Crataegosorbus miczurinii).  Zon VI - VII.
 
rikligt med stora bär

Och vad kostar då träden


I vår prislista finns dels riktigt små träd på ca 125-150 cm med ett pris på 45 €. Följande storlek är på 150-200 cm och ett pris på 62€. Dessutom har vi då och då riktigt stora krftiga träd med ett pris på 90-120€. Sorten Dessertnaja som träd finns endast sporadiskt i försäljning. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar