lördag 1 december 2018

WIPLANT julkalendern 2018 lucka 1, Lönn

Första luckan för säsongen. Alltid spännande men nu är den här. Vi presenterar ett träd per dag fram till jul och börjar med vanlig skogslönn, Acer platanoides.



En vanlig skogslönn fyller upp ordentligt med utrymme. Detta exemplar vid kyrkan i Närpes är inte äldre än ca 30-40 år men fyller ändå upp ganska rejält.
Även om lönnen både kan vara svår att etablera och ställvis bli till ett rent ogräs så kan man inte säga annat än att lönnen är ett av de vackraste träden mot höstkanten.

Den vanliga skogslönnen växer till ett stort träd på uppemot eller över 20 m beroende på plats. Bredden på kronan beror också på terrängen och hur trädet har blivit omskött som ungt, ca 7-10 m bred är inte ovanligt. Ålder för en lönn brukar anges till ca 150 år.


Lönnen trivs bäst på mullhaltiga platser med bra tillgång på ljus. 

De frökälla vi använder i första hand här på Wiplant kommer från kyrkoområdet i Närpes. Det är en planta från närapå 200 år gamla träd som då planterades vid församlingshemmet.
lönnar kan bli rätt gamla och "knotiga". Denna lönn har trots att stammen ser litet medfaren ut säkert många tiotals år att se fram emot ännu.

Största skillnaden mot sydligare kloner finner man i det faktum att Närpesklonen knappast alls fryser tillbaks i toppen under unga år. På 1990-talet gjorde vi själva en jämförelse och planterade träd med dansk härkomst precis rad i rad med Närpesklonen och på 5 år var Närpesträden nästan dubbelt högre än dom andra, för att nu inte tala om hur krogiga de utländska toppfrusna träden blev...

En lönn är inte heller något dyrt träd. Ett ungträd på 150-200 cm har väl överlag ett pris på ca 40€. Givetvis odlas och sälj också träd som är betydligt äldre, kraftigare och större men då följer också priset med upp eftersom isatserna för odlingen inte avviker nämnvärt från andra träd.

Vill du läsa litet mer om lönn kan vi rekommendera t.ex Wikipedia. Där ser du också att det i världen finns ofantligt många lönnsorter.
Lönnar används ganska mycket i offentliga planteringar, här en något rundare form, A. platanoides 'Globosum', i ståtlig höstskrud.
Lönnblad, Acer platanoides med höstfärg.
Blommor, Acer platanoides.

...och frön


Det finns en otrolig mängd olika lönnar. Detta blad tillhör den buskformiga ginnalalönnen

Japansk lönn, Acer palmatum 'Atropurpureum' har röda blad med otroligt inskurna blad. Härdigheten på den är dock så pass att den bör skyddas på de flesta platser i plantskolans regioner.

Vårt bästa tips angående lönn blir alltså att satsa på finska härdiga kloner.


referenser och källor som använts för denna text:

Suomen puu- ja pensaskasvio, Dendrologiska Sällskapet r.y.
Wikipedia
Wickmans Plantskolas bild- och faktadatabas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar