måndag 3 december 2018

WIPLANT julkalendern 2018 lucka 3, häggmispel

Även om häggmispeln oftast odlas som en stor buske så finns den i plantskolor också med stamform, alltså litet träd. Ett häggmispelträd har den fördelen att det har tre riktigt fina skeden under växtperioden. På våren har alla häggmisplar en fin blomning, på sommaren får den en överdådig bärskörd ofta fullt användbar och på hösten kommer en snygg höstfärg. Inte illa!
Blomma av bärhäggmispel Smoky i början av maj

Häggmispelsortimentet är rätt stort, ca 40 olika i Finland/Sverige. Många av sorter är inte fullt härdiga eller annars inte används så flittigt. Ca 25% av sorterna är bärhäggmisplar, saskatoon, eller närliggande till saskatoon.

I vår julkalender ska vi koncentrera oss på de sorter som finns och har en efterfrågan som stamträd. Då kommer vi ner till en 4-5 olika varav några saskatoon och några mera för prydnad.
Amelanchier spicata med stam

Vanlig häggmispel


Amelanchier spicata är det latinska namnet och den kallas förutom vanlig häggmispel också blåhägg (dock ganska ovanligt i våra trakter). A. spicata kan på gynnsamma platser växa till ca 7-8 meters höjd men blir dock sällan bredare än 1½ - 2 meter rotskotten medräknade. På magrare marker är sluthöjden knappa hälften.

Vanlig häggmispel anses som en av de vinterhärdigaste och mest lättskötta varianterna. Nåja, som stamträd ska man putsa bort rotskott då och då annars buskar plantan till sig så småningom.

vår gamla Amelanchier spicata  är inklämd mellan några buskar.

Kopparhäggmispel och Prakthäggmispel


Kopparhäggmispel, Amelanchier laevis, växer till ett buskigt träd, och kan bli upp till 4 meter. På våren får de nya bladen en mörk kopparfärg, som står sig väldigt vackert mot de vita, skira blommorna. Kopparhäggmispeln är ovanlig i stamform i våra plantskolor. Den sort som vi har i stamform heter Amelanchier laevis 'Ballerina' och den har goda men medelstora bär i juli månad.

Prakthäggmispeln, Amelanchier lamarkii,  växer 4-5 meter och är ganska vid. Den här arten får (precis som kopparhäggmispeln), vackert kopparfärgade blad när den spricker ut. Bladen övergår sedan i grönt på sommaren och intensiv röd till hösten. Prakthäggmispeln påträffas inte heller så ofta i stamform i plantskolor.
 
Amelanchier lamarckii, Finska Elitplantstationens klon. Ballerina har snarliknande färg men sötare bär.

Bärhäggmispel, Saskatoon


Bärhäggmispel, Amelancher alnifolia, är den häggmispel som har de sötaste och största bären. Den fröförökade ursprungsvarianten, A. alnifolia, förekommer med olika frökällor runtom i plantskolorna men denna skulle vi påstå säljs aldrig med stamform utan här är det de kanadensiska sorterna med stora bär som gäller. Sorter som A. alnifolia 'Smoky', 'Martin' , 'Nortline', 'Tiessen', 'Honeywood' används. Finska elitplantsationen (LUKE) har också virusrensat sortäkta kloner av just dessa saskatoonsorter och de är dessa vi använder på vår plantskola. 

Mest använda är sorterna 'Smoky' och 'Martin'. De har de lägsta växtsätten men blir i alla fall ordentligt 2-3 meter höga. Som stamform kan man med lätt beskärning hålla träden på ca 2 meter och det är ju helt tillräckligt med tanke på att trädkronan skall skyddas med fågelnät om man vill ha skörden tillgodo. 

Här är ett rotäkta ungträd av bärhäggmispeln Smoky. När trädet blir äldre passar det sig bra att kvista bort de nedersta grenarna. Observera att även om trädet ännu är ungt så ger det redan skörd.
 
Sorten Nortline växer högre men kvistarna hänger kraftigt vid bärmognaden

Sorten Smoky är den vanligaste bärhäggmispeln både som träd och som buske.


Sorterna Smoky och Martin plus en del Nortline träd finns i vår plantskolas sortiment. 

Priser för häggmisplar på stam varierar från ca  35 € till 55€ och riktigt kraftiga Smoky-bärhäggmispelträd har prislappen 90€

1 kommentar: