fredag 7 december 2018

WIPLANT julkalender lucka 7, Caragana

Karaganräd, Caragana,  är ett av de minsta träden vi säljer. Det finns inte alltför många sorter som används påympade på en stam av sibirisk är (Caragana arborescens). Vi räknar till 5 olika.

Caragana arb. 'Pendula' med fröskidor

Caragana arborescens 'Pendula' , hängkaragan, är den vanligaste formen. Den har rätt stora blad precis som grundformen, Caragana arborescens, den är otroligt rikblommig och bildar någorlunda stadiga småträd som passar bra i rabatter, längs gångstigar etc.
bilden är vanlig Caragana arborescens men kunde lika gärna vara Pendula i närbild.


Caragana arborescens 'Walker', Walkerhängkaragan' är en variant av Pendula med riktigt flikiga blad och ännu mer hängande kvistar än Pendula. Walker passar bäst i rabatter med låga växter eller alternativt i större krukor på terrassen.


Caragana frutex 'Globosa', lyckobladsträd, Har mindre bladstorlek än Pendula och växer mera sprethängig. blomfärgen är mera orangegul. 

Caragana arborescens 'Lorbergii', Plymkaragan, är den största av karagansorterna. Den har utåtsvängande grenar vilka tyvärr inte håller i grenklykorna när det kommer blötsnö på kvistarna. Lorbergii används nästan aldrig numera just för att formen inte håller.

Caragana pygmaea, dvärgkaragan, är som namnet säger den minsta av karaganerna. Den är mycket blomrik med små löv och mycket små taggar. Dvärgkaragan kan enklast beskrivas som en "hängspretig boll med vackra blommor"
Caragana pygmaea i blom
Caragana pygmaea blommor
Karaganträd ympas på olika höjder börjandes med ca 90 cm stam. 100-120 cm är vanligaste höjden men också 140 och ibland 180 cm förekommer. Priset för karagan ligger runt 50€ men de högympade exemplaren kan vara mer än dubbelt i pris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar