söndag 2 december 2018

WIPLANT julkalendern 2018 lucka 2, alar

I andra luckan presenterar vi släktet al, Alnus, inte alla former men några vanliga och kanske några inte riktigt vanliga.


En knölal kan bli väldigt knölig!

Nu vill inte vi påstå att vårt kära Wikipedia kan allt om al, men en hel del finns i alla fall i ämnet, intressant fördjupad läsning där. I alla fall viltväxande i tempererade zonen (=den med fyra årstider) finns 2 alar, nämligen klibbal (Alnus glutinosa) och gråal (Alnus incana).

Går man sedan in till mera botaniskt vetenskapliga sidor, t.ex slu:s SKUD sökning och söker på al så slår det fram totalt 97 olika namn  men då är många dubletter  (med litet olika bakgrund) så utan att noggrant räkna så säg att det finns ca 45-50 olika former och mutationer på al. För att minska på antalet tittar vi in i plantskolans egna lista och vips är vi nere i endast 8 st, alltså de 8 vanligaste.


Gråal och Klibbal


Säljs faktiskt i plantskolor. Gråal, alnus incana, säljs väl främst till landskapsreparationer och är därför mera en beställningsvara. Gråal används också långt norrut och har därför en liten efterfrågan i fjällnära trädgårdar. Enligt litteraturen växer gråal till 3-15 m, en variation som man nog ser ganska ofta ute i naturen.
 


Klippalen, alnus glutinosa, planeras ibland in i kanter på offentliga parker , bostadsbolag o. dylikt. Den anses litt mera "ädel" än gråalen kanske för att naturell spridning inte är lika stark. Klibbalen växer till ca 5-10 meters höjd. Bilder på blomma, frön , stam, ved mm. finns under Wikipedia länken.
Klibbal


Formerna i plantskolan



Flikbladig klibbal, Alnus glutinosa 'Johanna', är en mera omtyckt flikbladig form som faktiskt påminner mera om ornäsbjörk än om klibbal. Johanna-flikalen växer till ca 5-7 m och det vanliga i plantskolekretsar är att den meristemförökas (i folkmun mikroförökning). Den växer snabbt men är något skör i kvistarna i unga år.
Johanna flikbladig al

Rödbladig al, Alnus incana 'Rubra', är en gråalsform med röda blad i knoppsprickningen. Bladen är senare in på sommaren mera gröna än röda. Höjd ca 5-10 m.
Rödal

Pelaral, Alnus glutinosa f. pyramidialis 'Sakari' är som namnet säger pelarformig. Sorten Sakari har finsk härkomst och anses som den absolut smalaste pelarformen. Populär långt utöver Finlands gränser. Höjd ca 5-12 m.
Sakari pelaral


Knölal, Alnus incana f. gibberosa, har "knölar" på både stam och kvistar. Torde också vara finsk form och kallas då Muhkuraleppä. Höjd 3-7 meter.
Knölal

en stor vildvuxen knölal hos en kollega in i Finland

Ekbladsal, Alnus glutinosa f. quercifolia, har blad som påminner om ekblad, dessutom ganska smalt växtsätt. Höjd 3-7 meter. Ekbladsal togs till odling under 1990-talet i Finland men denna form omnäms också i olika litteratur långt tidigare.

I plantskolan säljs de flesta former som småträd på 125-150 cm eller 150-200 cm. Enstaka större träd finns då och då. Prisnivår är som för de flesta småträd, ca 40-60 €.

referenser och källor som använts för denna text:

Suomen puu- ja pensaskasvio, Dendrologiska Sällskapet r.y.
Wikipedia
Wickmans Plantskolas bild- och faktadatabaser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar