tisdag 4 december 2018

WIPLANT julkalender lucka 4, Aronia

När man nämner aronia tänker de flesta på rikgivande bärbuskar och det är klart, de flesta aroniaplantor säljs till bärproduktion. Det oaktat finns aronia också som litet småträd på stam, nåt som passar utmärkt i planteringar med låga växter eller marktäckare inunder.


Aroniasorterna på stam påympas på vanlig rönn (grundstam Sorbus aucuparia) för att man ska få en stam som håller också i blåst, regn och snöväder.

Även om 90% av stamträden i aroniasortimentet är vanlig bäraronia (Aronia x mitchurinii 'Viking') så finns det också ett par andra sorter som fyller sin plats då och då.


Aronia Viking på stam


Oftast ympas träden på 120 cm höjd och i plantskolan låter man kronan växa ett par år med 1-2 beskärningar. Det kallas då 2 års krona. Ett sådant träd blir efter 10 år ca 3 meter högt, alltså stammen + 180 cm krona. På hösten när kronan är full med vitaminrika bär böjer sig kvistarna och bären brukar vara relativt lättplockade. Bärstorlek diameter ca 10-13 mm.


Aronia 'Autumn Magic' och 'Hugin' på stam


Dessa båda har mindre storlek på bären. Bladen är också en aning smalare och en aning spetsigare. totalhöjder inkl stam och krona är för Autum Magic ca 2-2,5 m och för Hugin ca 1,8-2,2 m. Bären på båda sorterna är fullt ätliga.
Sorten Hugin funkar bra att plocka med bärplockare. Viking och Autum Magic funkar inte med plockare.
både Autum Magic och Hugin har mycket snygg höstfärg med blanka bär. Bilden är Hugin.

'Autumn Magic' är en kanadensisk sort med bärdiameter på ca 6-10 mm. Bären är glansiga och mycket vackra. Som namnet antyder har Autumn Magic också en alldeles speciell magisk höstfärg något som gör den mycket användbar i planteringar.

med höstfärg

'Hugin' är ett svenskt urval från frö insamlat i nordamerika. Här har bären samma glans som hos Autumn Magic men mognar några dar senare och är mindre med diameterstorlek på ca 4-8 mm. Hugin har också fin höstfärg.

Hugin i höstfärg




Andra aroniasorter har vi inte på stam men längre fram i kalendern kommer ett närbesläktat  småträd, sötrönn att presenteras.

Plantskolans tips såhär inför julen är att göra Aroniagelé av infrysta bär/saft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar