torsdag 13 december 2018

WIPLANT julkalender lucka 13, Lindar

Också lindar, Tilia, finns i flera varianter. Växtsättet för de olika lindarna kan variera något så just därför rekommenderas ofta sorterna till olika ändamål, smalväxande till gatualléer och bredväxande till mera öppna områden.


Tilia x vulgaris 'Siivonen'

Suomen puu- ja pensaskasvio tar upp 11 olika lindar, många "bara" med härdighet I-II. I vårt sortiment i plantskolan har vi dock bara två eftersom de är dessa som anses härdiga här.

Tilia cordata, skogslind


Växthöjd enligt Suomen puu- ja pensaskasvio är 15-30 m. Här vill inte vi påstå att vi någonsin skulle ha sett en 30 metr hög skogslind i våra trakter. I Stockholmstrakten däremot är det inte ovanligt.

Också skogslind är det bra att odla från inhemskt material, vilka kan ha några små differenser plus at de oftast har bättre vinterhärdighet än importerat material från sydligare länder. Träd från frökällan  Niinisaari är framförallt härdigare, växer något långsammare, men toppfryser inte. En plantskolkollega har också en något mera smalväxande klon som ibland rekommenderas som gatuträd.
Skogslind
fröställningar på lind

Tilia x vulgaris, parklind


Här är det frågan om en korsning mellan Tilia cordata och Tilia platyphyllos. Den benäms Tilia x vulgaris. Den finska klonen Siivonen är den som mest allmänt används i Finland eftersom den är härdigast och ska klara sig i zon IV-V.
gamla parklindar i Vasa

Andra sorter


Tilia platyphyllos, Bohuslind, Tilia 'Pallida', kejsarlind, plus att nere på kontinenten använder man flera sorters lindar också till spaljéväxt ofta då för vindskydd.

lind är användbart också till spaljéträd


referenser och källor som använts för denna text:
Suomen puu- ja pensaskasvio, Dendrologiska Sällskapet r.y.
Wikipedia
Wickmans Plantskolas bild- och faktadatabas. 

Taimistoviljelijät r.y


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar