söndag 6 december 2020

Julkalendern lucka 6, Taxus media 'Green Mountain'

 

Plantskolan fyller 70 år detta år. Nu i adventstid har vi bestämt oss att uppmärksamma plantskolans 70-åriga historia med de riktigt gamla trotjänarväxterna och med detta hoppas vi få in en gnutta plantskolehistoria på samma gång.


Varsågod lucka 6, hybrididegran, Taxus media 'Green Mountain'

 

Marktäckaridegranen 'Green Mountain' är en välanvänd växt, här planterad vid andelsbanken i Närpes.


Idegranen Green Mountain  (Taxus media 'Green Mountain'), är litet udda i vår 70 års historik eftersom den inte alls uppfattas som en växt som används jämnt och kontinuerligt i våra zoner.

Vi kan här meddela att sedan vi köpte Green Mountain första gången i mitten av 1970-talet (tror det var 1975) så har vi alla år sen dess använt denna fina marktäckande barrväxt. Det är kanske inte den riktigt storsäljande sorten men det har sin starka förklaring i det faktum att Österbotten mest består av gammal sjöbotten vilken alltså har tät, ofta lerhaltig, jordmån och detta är nåt som idegran i allmänhet inte tycker om.

Trots detta finns det alltid platser där dränering är ordnad och jorden är berikad med väldränerat grus. Såna platser finns ofta invid väggar och i sluttande terräng och just därför har Green Moutain idegranen blivit väl använd.

När vi valde ut växterna för denna julkalender funderade vi länge om det var den japanska idegranen (Taxus cuspidata) eller nån av hybriderna Green Mountain eller Hillii som skulle få representera idegranssläktet. 

Hillii är hansort och används ibland till häckar men Hillii är mycket nyare sort. Vanliga japanska idegranen däremot är gammal sort och faktiskt den första idegranen som användes i våra trakter. Problemet här är dock att efterfrågan på denna är inte alls lika jämn som på hybriderna kanske p.g.a. att den fröförökas och därmed också bildar de röda bären som har röda vackra bär med giftiga bärkärnor (bör krossas för att vara giftiga). Kvistar och barr på idegran innehåller också det giftiga ämnet taxin, men överlag är det ingen som kommer på tanken att tugga och äta på kvistarna.

bären, eller egentligen är det frågan om kottar med ett enda frö i varje ser mycket vackra ut. Bilden är honsorten 'Hicksii' vilken då just p.g.a. bären inte används nästan alls.

 

Som extra historik för just sorten Green Mountain kan vi nämna att en av de första exemplaren vi sålde på 70-talet fortfarande finns välbevarad på en gård i Närpes. När vi i slutet av 1990-talet var hos kunden och förstorade en rabatt förundrades vi över planteringen med Green Mountain marktäckaren och frågade stugägaren hur tätt man planterat. - Tätt, sade ägaren, det där är en planta och vartefter den vuxit har vi plockat bort än det ena och än det andra som kommit i dess väg. Då vi mätte upp diametern på plantan vill jag påminna mig om att det rörde sig om ca 6 meter, så tala om effektiv marktäckare!

 

 **********

Julkalendrar med olika teman har vi gjort sedan många år tillbaks.  2019 hade vi olika tips för din trädgård, 2018 var det frågan om olika träd, 2017 bl.a FinE-kvalitetsväxter, 2016 Jultips på bra växter och  2015 presenterade vi mera allmänt Fina växter. Gå gärna in och läs inläggen, vi har listat etiketterna för Julkalendrarna skilt i kolumnen till vänster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar