måndag 7 december 2020

Julkalendern 2020 lucka 7, trotjänaren bär-aronia, Aronia 'Viking'

Plantskolan fyller 70 år detta år. Nu i adventstid har vi bestämt oss att uppmärksamma plantskolans 70-åriga historia med de riktigt gamla trotjänarväxterna och med detta hoppas vi få in en gnutta plantskolehistoria på samma gång.


Varsågod lucka 7, trotjänarväxten bär-aronia, Aronia x prunifolia 'Viking'

 

Aronia x prunifolia 'Viking' är den sort med absolut största och bästa bären - förökad vegetativt från elitplantsationens ursprungsmaterial.



Bäraronian är precis som flera av de andra väl använda växterna en växt som genom tiderna har klassats med olika latinska namn. Efter forskningsresultat på 1980-1990-tal kom man i alla fall fram till att sorten egentligen skall heta Aronia x prunifolia 'Viking'.

Förslag man ser i listor är Aronia mitchurinii Viking (bland annat i våra listor), Aronia melanocarpa Viking, Aronia 'Viking', Aronia prunifolia Viking + många fler.

Viking-aronian har alltsedan den kom 1979 varit en betydande växt både som bärväxt och som prydnadsväxt. De aronia med stora bär som säljs som prydnadsväxt härstammar mycket ofta från fröförökning med frön från just Viking-plantager.

1979 är årtalet som ofta anges som den egentliga början för Viking sorten. Det var då som den nya forskaren Pirjo Dalman startade sin forskning om aronia bärodling och redan 1980 beslöt Jordbruksstyrelsen i Finkland att alla Viking-benämnda aronia bärsorter i Finland skulle vara odlade med vegetativt material från elitplantsationens ursprung, alltså antingen sticklingar eller avläggare, senare också mikroplantor.

Historien före 1979 torde vara (berättades vid besök på Ahlströms gård i Normark nångång där kring 1980-tal) att ursprungsplantan till Viking skall ha kommit med ett gäng plantskolister som nångång i slutet av 60-tal till början av 70-tal varit i dåtida Sovjetunionen på studieresa och därifrån hämtat med sig bär-frön av sorterna Aronia mitchurinii (Ivan Mitchurin 1855-1935) vilka senare såddes ut och utav dessa valdes den absolut bästa busken med största bären ut och den var då planterad på Villa Mairea på Ahlströms gård i Normark. Om sådden-utvalet också skett där låter vi vara osagt men vår ciceron på utflykten visade oss den stora busken och påstod att just den är den som senare togs till Helsingfors universitet för den påbörjade aroniaforskningen.

Höstfärgen på Viking aronian kan vara ack så bedårande.

 

litteratur och länkar:

Maatalouden tutkimuskeskus Tiedote 7/95

Wikipedia, https://fi.wikipedia.org/wiki/Marja-aronia

Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Ivan_Vladimirovich_Michurin

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus, Maa- ja elintarviketalous 89: Suomen kansallisten kasvigeenivarojen pitkäaikaissäilytysohjeet Hedelmä- ja marjakasvit

 

 **********

Julkalendrar med olika teman har vi gjort sedan många år tillbaks.  2019 hade vi olika tips för din trädgård, 2018 var det frågan om olika träd, 2017 bl.a FinE-kvalitetsväxter, 2016 Jultips på bra växter och  2015 presenterade vi mera allmänt Fina växter. Gå gärna in och läs inläggen, vi har listat etiketterna för Julkalendrarna skilt i kolumnen till vänster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar