torsdag 3 december 2020

Julkalender 2020 lucka 3, Spiraea japonica 'Lilly'

Plantskolan fyller 70 år detta år. Nu i adventstid har vi bestämt oss att uppmärksamma plantskolans 70-åriga historia med de riktigt gamla trotjänarväxterna och med detta hoppas vi få in en gnutta plantskolehistoria på samma gång.


Varsågod lucka 3, trotjänaren röd dvärgpraktspirea, Spiraea japonica 'Lilly'

 

Här ser vi Lilly-spirean planterad invid Centrumparken i Närpes. Bilden är tagen i början av juli när blomningen är som allra finast.

Denna dvärgpraktspireasort är inte supergammal, men platsar väl in bland våra trotjänarväxter eftersom den ända sedan lanseringen 1980 har använts flitigt såväl inom privata egnahem/villor som i större planteringar.

Lilly spirean är en korsning mellan Froebelii och Little Princess. Den kom till genom att dåvarande trädgårdsmästarfrun Lilly Wickman planterade den då relativt nya Little Princess (vilken kom till plantskolan ca 1975) i sin trädgård bredvid redan befintliga rosenspirea 'Froebelii'.

Ganska snabbt uppstod en rad fröplantor i sandgångar och olika "skrymslen" i trädgården. En av dessa var en planta som var svårbortrensad i en naturtrappa av granitsten. Plantan hade varm plats och ville därför växa snabbt och eftersom den var litet till sidan lät Lilly den stå kvar och vips blev det en mycket rund röd rikblommig låg buske, som  hade mycket mörkare blomfärg och snyggare höstfärg än den Little Princess som var dess ursprung.

På plantan gjordes sticklingar men inte alls med nån större förhoppning och tanke om en "ny" växt utan snarare för att plantan i stentrappan var ämnad att rensas bort och Lilly ville själv ha några sådana plantor i sin trädgård.

Året efter att sticklingarna planterats ut ville det sig att en anläggarkund var på besök för att inköpa 'Little Princess' dvärgpraktspirean men när han fick syn på den röda varianten frågade han om vi inte hade sådana i stället. När han fick höra att plantor lämnat över och stod kvar i plantskolan ville han prompt byta till denna och uppmanade plantskolan också att producera flera för åtminstone hans företag skulle rekommendera den på många platser.

Sedan under 80-talet spred sig ryktet om den röda dvärgpraktspirean, som då hade fått namnet Lilly, till andra anläggare och efterfrågan, ja den steg...

Spirea 'Lilly' har vi skrivit mycket om här på bloggen men historien hur och varför den tillkom den har nog aldrig blivit nedtecknad förut. Ta en titt t.ex i julkalendern 2017, lucka 17 eller genom att skriva in sökord "Lilly" i denna blogg.

 **********

Julkalendrar med olika teman har vi gjort sedan många år tillbaks.  2019 hade vi olika tips för din trädgård, 2018 var det frågan om olika träd, 2017 bl.a FinE-kvalitetsväxter, 2016 Jultips på bra växter och  2015 presenterade vi mera allmänt Fina växter. Gå gärna in och läs inläggen, vi har listat etiketterna för Julkalendrarna skilt i kolumnen till vänster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar