tisdag 13 december 2022

Julkalendern 2022, bra växter som presentförslag, lucka 14

Häggblomning är riktig vår,inte sant? Att då ytterligare få njuta av riktigt fyllda häggblommor som blommar betydligt längre än vanliga enkla häggar är därför tusen gånger bättre.

Prunus padus 'Venla'


 

Venla häggen är alltså just den som blommar med dubbla blommor och blommar betydligt längre tid än den vanliga enkla häggen. Varför inte plantera den om du vill ha en robust växt med tidiga blommor?

Venla har vi skrivit om i ett par inlägg från tidigare. I serien snabbt populära växter förekom Venla 2019 och i julkalendern 2018 finns sorten också i lucka 22.

Venla har precis som andra häggar helt ätliga bär, MEN väldigt sträva så alltså inget att satsa på för att äta direkt. Däremot har vi ätit sylt-marmelad gjorda av bären och det är supergott!

Sorten Venla växer till ett träd på 5-12 meter beroende på jordmån. Härdighet minst zon V i Finland.

Venla börjar blomma en aning senare än vanlig hägg. Bilden tagen 25 maj 2019 då den vanliga häggen redan stod helt i blom 1-2 dagar före Venla.

 

******************* 

Detta är 2022 års julkalender med temat bra växter som presentförslag. Temat är valt med tanke på fina tips  till dig själv eller som bilaga till ett presentkort till någon du tycker är i behov av just detta.

Vill du ge en Venla hägg till julklapp? Skriv då ut infon ovan som en pdf och bifoga t.ex med ett presentkort från plantskolan. Presentkort från plantskolan kan köpas och avhämtas från plantskolan men eftersom plantskolans butik har säsongstängt bör du ringa oss före besök, tel 0400-233480.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar