fredag 16 december 2022

Julkalendern 2022, bra växter som presentförslag, lucka 16

 Äppelträd vill väl alla ha. Sorter med bra motståndskraft mot skorvsvampen är att föredra. I lucka 9 berättar vi om bl.a den så kallade Vf-genen + en del annat.

Solnyshko t.v. och till höger skall det föreställa Afrodite (men eftersom vi inte har bild på den så är bilden ett liknande rött äpple)

I tempererade zoner där man har regn under försommaren finns en överhängande risk för svampen Venturia inaequalis vilken är orsaken till det vi i dagligt tal kallar äppelskorv. 

För att skydda träden mot skorv behövs i vanliga fall en hel del besprutning med svampmedel, men det finns faktiskt träd som har inbyggt försvar mot svampen, sk. Vf-gen, vilken hittades redan lång tid tillbaks i korsningar från vilda Malus floribunda träd.

Att avla fram nya äppelsorter är dock nåt som är minst sagt tidsödande, speciellt när man strävar till att få högkvalitativa frukter med möjligast fina egenskaper.

Därför har det också tagit modiga 100 år från att man gjorde de första korsningarna (1926). Under 1970-1980-talen var forskningsprogrammen många där man så att säga strävade till att få med denna Vf-gen (förkortning från Venturia floribunda) från ursprungsträdet benämnt Malus floribunda 821. 

Du som vill fördjupa dig mera i årtal och forskning kan googla på Vf-gene eller länka dig till den text vi använde för årtalen (Vf scab resistance of Malus, February2011, Trees 26(1):95-108).

1992 skall det ha funnits 48 namngivna sorter med Vf-genen och 2012 var antalet redan över 80 st. Det stora flertalet av sorterna är dock inte anpassade till våra klimat men några finns lyckligtvis, varav syskonsorterna,  Afrodite och Solnyshko är två.


Malus domestica 'Solnyshko'


 

Solnyshko har uppstått från äppelhybriden nr: 814 (F2 Malus floribunda 821 x Golden delicius) som en fri pollinerad frösådd.

Sorten kom i ryska sortregistret 2001, så det är en relativt ny sort. Läs gärna mer om äpplet i ett tidigare inlägg från denna höst, varifrån vi tagit en del av sortbeskrivningen.

Solnyshko är en höstsort vars frukter håller långt in i december. Sortens vinterhärdighet är bra, och sorten är resistent mot äppelskorv (Vf). Dess avkastning är riklig och börjar ge medeltidigt. Trädet är något mindre än ett medelstort träd och har en rund krona. 

Frukten

Bordsäpple: Frukterna är medelstora, 130 g, max. 160 g, avlång, med vassa kanter och asymmetrisk. Skaftfästet är skarp-konisk, smal och svagt korkad. Stjälken är kort, medeltjock, rak, fäst snett. Foderbladet är medelstort, rynkigt och nästan stängd. Skalet är slätt, vaxigt och gröngult till färgen, senare ljusgult. Täckfärgen är hallonröd med fläckar på nästan hela på fruktens yta. Porerna i skalet syns bra är stora och rätt många. 

Fruktköttet är vitt eller krämfärgat, tätt, finkornigt och mycket saftigt.

Övrigt

I Finland rekommenderas sorten numera till  zon IV vilket motsvar ca zon VI i Sverige. I Finland kallas sorten ibland för "Siloposken Aurinkoinen" vilket då betyder ungefär Soliga Siloposki eller Siloposkis soliga.

 

******************* 

Detta är 2022 års julkalender med temat bra växter som presentförslag. Temat är valt med tanke på fina tips  till dig själv eller som bilaga till ett presentkort till någon du tycker är i behov av just detta.

Vill du ge ett Solnyshko äppelträd till julklapp? Skriv då ut infon ovan som en pdf och bifoga t.ex med ett presentkort från plantskolan. Presentkort från plantskolan kan köpas och avhämtas från plantskolan men eftersom plantskolans butik har säsongstängt bör du ringa oss före besök, tel 0400-233480. 

 

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar