måndag 5 december 2022

Julkalendern 2022, bra växter som presentförslag, lucka 5

Ibland finns det områden som känns riktigt hopplösa. Det är kanske torka, skugga, is under vintern eller kanske otroligt litet jordlager. Det är då som det kan vara en tröst att det faktiskt finns enstaka växter för såna områden också.

Marktäckaren Geranium cantabrigiense 

Geranium 'Cambridge' i betongmur, Centrumparken Närpes
 

På svenska ska den nuförtiden heta liten flocknäva men kallas ganska ofta också för rödbladig näva, rödbladig näva  för att bladen får en rödorange nyans till vintern.  "Motsats" till liten flocknäva är den vanliga flocknävan, Geranium maccorhizum, som trivs bra också i skuggigt och fuktigt läge.


Liten flocknäva, liksom också storebror flocknävan, är alltså vintergrön, vilket gör att ogräsen inte riktigt hinner med på våren vilket i sin tur gör att det är en av de bästa marktäckarna också när det gäller att hindra ogräsen.

Och som extra krydda kan vi meddela att det finns flera färgnyanser, sorten 'Biokovo' är vitblommig med rosa ståndare och sorten 'Cambridge' är rosaviolett. Sen finns det också olika nyanser av speciellt Cambridge men de avviker inte desto mera.

Då var det också det här med ett extra fint tips om växten ifråga! Tipset är att både 'Biokovon' och 'Cambridge' förutom på ovannämnda platser också passar mycket utmärkt i blomrabattens ytor under småträd och större buskar, alltså där det kan vara svårt att få annat att växa. 

Planterar du t.ex under en stamsyren eller under en stammad snöbollsbuske eller annat småträd så får du blomning både nertill och upptill, alltså det vi brukar benämna "att odla i våningar".


När du ska plantera större ytor med marktäckare är det till fördel att göra jobbet under rätt tidpunkt och i rätt ordning. 2015 gjorde vi ett inlägg hur man kan göra för att lyckas bäst.

Här har vi också ett inlägg med allmän info om Geranium 'Biokovo'

I lucka 23 förra året fanns Geranium Biokovo med mycket info

******************* 

Detta är 2022 års julkalender med temat bra växter som presentförslag. Temat är valt med tanke på fina tips  till dig själv eller som bilaga till ett presentkort till någon du tycker är i behov av just detta.

Vill du ge gallkvalsterresistenta vinbär till julklapp? Skriv då ut infon ovan som en pdf och bifoga t.ex med ett presentkort från plantskolan. Presentkort från plantskolan kan köpas och avhämtas från plantskolan men eftersom plantskolans butik har säsongstängt bör du ringa oss före besök, tel 0400-233480.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar