lördag 3 december 2022

Julkalendern 2022, bra växter som presentförslag, lucka 3

Då och då får vi förfrågningar om svarta vinbär till häck. Och fram till för tiotalet år sedan var alltid vårt svar att det är möjligt men inte nåt vi starkt rekommenderar. 


När sedan tåligare sorter kom vilka inte behöver bytas ut i samma takt som de tidigare sorterna är det egentligen fullt möjligt med sådan häck. Räkna dock med något högre jobbinsats vid beskärningen eftersom det är yngre kvistar som ger den bästa skörden.

Därför ska du välja de nya sorterna till vinbärshäck

Svarta vinbär drabbas ofta av gallkvalster, ett litet spindeldjur (0,1-0,2 mm) som suger innehållet ur växtcellerna. Angreppen syns bäst på vårvintern när knopparna sväller till stora bollar. Om inga åtgärder tas blir busken kalare och kalare och man får inte heller någon skörd att prata om.

...och så här är bilden av en gallkvalsterknopp

Ser man enstaka knoppar kan man försöka plocka bort alla man ser och bränna upp dem, men det bästa om du har större angrepp är att gräva bort busken och bränna den.


Svarta vinbär är som sagt känsliga för dessa kvalster och oftast får man dem förr eller senare. Detta är också orsaken till att man bör byta ut sina svarta vinbärsbuskar med jämna mellanrum. 
 
Nu finns dock sorter som är någorlunda resistenta eller svårmottagliga för gallkvalstren. 'Titania', 'Intercontinental' och 'Ben'-sorterna är sådana som det lönar sig att satsa på. Att dessa sorter dessutom har både stora och goda bär gör inte heller saken sämre! 
 
Bor du långt söderut där sommarnätterna är mörka finns det dock risk att du får enstaka gallkvalser även på dessa sorter (enl. studier från SLU).
 

Läs mer om vinbärskvalster och vad man kan göra för att förbygga angrepp här: Vinbärsgallkvalster
 
******************* 

Detta är 2022 års julkalender med temat bra växter som presentförslag. Temat är valt med tanke på fina tips  till dig själv eller som bilaga till ett presentkort till någon du tycker är i behov av just detta.

Vill du ge gallkvalsterresistenta vinbär till julklapp? Skriv då ut infon ovan som en pdf och bifoga t.ex med ett presentkort från plantskolan. Presentkort från plantskolan kan köpas och avhämtas från plantskolan men eftersom plantskolans butik har säsongstängt bör du ringa oss före besök, tel 0400-233480. 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar