torsdag 1 december 2022

Julkalendern 2022, bra växter som presentförslag, lucka 2

Dags för 2:ndra luckan med bra växttips vilka du kan ge i present i form av presentkort med tillhörande pdf-info.

Att äppelträd gärna behöver "en kompis" för pollineringen börjar vara ett välkänt begrepp för de flesta. Att samma gäller för många plommon och päronsorter är däremot mindre känt, kanske just därför att det faktiskt finns några sorter med bra självpollineringsegenskaper. Här presenterar vi därför ett superbra plommon

Sinikka plommonet, Prunus domestica 'Sinikka', FinE


Vi har också tidigare höjt Sinikka plommonet till skyarna. T.ex i inlägg från julkalendern 2017 konstaterade vi sammandragsvis att Sinikka har några egenskaper som är extra uppskattade:


- lågt växtsätt  som gör beskärningsbehoven ganska små och plockningen av frukterna lätt
- bra självpollinering och bra pollineringssort
- frukterna hålls hela även när de mognat. De flesta andra sorter spricker i skalen snabbt.
- Av Sinikkafrukterna kan man t.ex göra god marmelad.

Sinikka är för övrigt det plommon man först införde i kvalitetsvarumärket FinE, så det talar ju också för de goda egenskaperna.

 

Enligt Livsmedelsverkets register är Sinikka en frösådd från det engelska Czar-plommonet. Sorten har påträffats först i dåvarande Leivonmäki kommun (belägen i Mellersta Finland ungefär mittemellan St Mickel och Jyväskylä, ingår sedan år 2008 i Joutsa kommun). Det ska ha sitt ursprung i Väinö Häkkinens fruktträdgård och på 1980-talet togs trädsorten till Jordbruksstyrelsens försöksodling i Pälkäne därifrån man släppte sorten till försäljning 1988 (introduktion på marknaden 1989).

Sinikka plommonet är tidigt (blommar tidigt och mognar en normalsommar ca 20 augusti) och det inte alltför stora plommonet (defineras som medelstort) har den fördelen att fruktköttet lossar lätt från kärnan. Härdighet i Finland anges oftast till zon IV (=zon VI i Sverige)

På 1990-talet och litet inpå 2000-talet gjordes många artiklar om just Sinikkaplommonet och på Livsmedelsverkets sortsida finns en förteckning över några valda artiklar. Tyvärr är artiklarna inte länkade.


 ******************

Sinikan luumuista voitte Taimistoviljelijän FinE sivusta lukea  suomenkielinen kasvikuvaus!

******************

Detta är 2022 års julkalender med temat bra växter som presentförslag. Temat är valt med tanke på fina tips  till dig själv eller som bilaga till ett presentkort till någon du tycker är i behov av just detta.

Vill du ge ett plommonträd av sorten Sinikka i julklapp? Skriv då ut infon ovan som en pdf och bifoga t.ex med ett presentkort från plantskolan. Presentkort från plantskolan kan köpas och avhämtas från plantskolan men eftersom plantskolans butik har säsongstängt bör du ringa oss före besök, tel 0400-233480.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar