torsdag 1 december 2022

Julkalendern 2022, bra växter som presentförslag, lucka 1,

Då börjar årets julkalender med temat bra växter som presentförslag. Temat är valt med tanke på fina tips  till dig själv eller som bilaga till ett presentkort till någon du tycker är i behov av just detta.

I lucka 1 tar vi upp en mycket bra häck som samtidigt ger dig massor av goda och nyttiga bär, nämligen saskatoonsorten Smoky.

Saskatoon Smoky, Amelanchier alnifolia 'Smoky'

Bären påminner om blåbär i sin konsistens, saften blir blå, sylten blir blå...
 

Smoky är den bästa sorten av saskatoonbären när du vill ha en friväxande häck med höjd om ca 2-3 meter, alltså något högre än vanlig klipphöjd.

Smoky ger dig samtidigt en massa nyttiga bär vilka mognar en bit in i juli månad.

Sorten Smoky är också den som har en bra självpollineringsförmåga vilken ytterligare kan förbättras om man nånstans vid sidan om häcken tilläggsplanterar en eller ett par saskatoon av annan sort (t.ex Martin eller Northline). Observera dock att det är just sorten Smoky som bildar de smala fint sammanhängande täta friväxande häckarna.

Plantorna bildar kontinuerligt rotskott strax invid huvudstammen varför häcken hålls tät även som äldre. T.ex vår försöksplanta vilken vi planterade för över 20 år sen har en basdiameter på ca 1 meter. 

Eftersom saskatoon växer litet långsammare än andra buskar som unga rekommenderar vi något äldre plantor i 2L kruka för häck även om det också oftast finns små 15-25 cm piskplantor i produktionen. De större kan planteras med ett avstånd på 2 st/m (de mindre rekommenderar vi 3-4 st/m). Avstånden är beräknade så att häcken skall ha bästa chans att etablera sig snyggt inom ca 4 säsonger.

Smoky skrev vi om så sent som julen 2021, där hittar du massor av info om sorten.


Bären blir utmärkt sylt.

********************

Vill du ge bort en häck av saskatoonsorten Smoky? Skriv då ut infon ovan som en pdf och bifoga t.ex med ett presentkort från plantskolan. Presentkort från plantskolan kan köpas och avhämtas från plantskolan men eftersom plantskolans butik har säsongstängt bör du ringa oss före besök, tel 0400-233480.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar