onsdag 7 december 2022

Julkalendern 2022, bra växter som presentförsla, lucka 8

Lucka 8 innehåller ett tips om rabarbersorter, för du visste väl att det är stor skillnad på rabarber och rabarber?

Rheum cultorum 'Elmblitz' och 'Rosenhagen'


Både sorterna Elmblitz och Rosenhagen hör till rabarbersorterna med låg oxalhalt, vilket ger en mindre syrlig smak och också betydligt hälsosammare.

De här sorterna har kanske inte de grövsta stjälkarna men å andra sidan så bildas betydligt fler stjälkar. Stjälkarna på Elmblitz och Rosenhagen har dessutom mera rödfärg både på skalet och inne i stjälkarna, så därför blir saften vackert rosa.

Rabarber 'Elmblitz' har vi info om i julkalendern 2020, läs gärna mer om sorten där.

Rabarber 'Rosenhagen' har vi inte gjort speciellt inlägg om. Rosenhagen har närapå samma egenskaper som Elmblitz men färgen är ännu rödare och stjälkarna kanske något färre men också något grövre.

De är båda mycket odlingsvärda och är också två huvudsorter i större odlingar. Vill man odla gammaldags traditionell rabarber med högre syra så används ofta sorten Viktoria, många gånger med fröförökat litet ojämnare plantkvalite.

Rosenhagen och Elmblitz producerar vi i 2L kruka och behöver man mindre, billigare plantor i större antal till odling så gör vi på beställning också plantor i 9 cm eller 1L kruka då med 1-2 ögon.

Elmblits hör till gruppen rabarber med låg oxalsyrahalt, liksom Rosenhagen. Båda soerterna bildar korta relativt smala stjälkar, men mängden stjälkar är stor så utbytet av sorterna är bra och färgen utmärkt.

Elmblitz planterad hösten 2022 till odling, långt mellan rader (maskinvänligt) och relativt tätt mellan plantor i raden.

 

******************* 

Detta är 2022 års julkalender med temat bra växter som presentförslag. Temat är valt med tanke på fina tips  till dig själv eller som bilaga till ett presentkort till någon du tycker är i behov av just detta.

Vill du ge några rabarberplantor till julklapp? Skriv då ut infon ovan som en pdf och bifoga t.ex med ett presentkort från plantskolan. Presentkort från plantskolan kan köpas och avhämtas från plantskolan men eftersom plantskolans butik har säsongstängt bör du ringa oss före besök, tel 0400-233480.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar