måndag 19 december 2022

Julkalendern 2022, bra växter som presentförslag, lucka 19

Länge var det en dröm att i våra trakter kunna plocka blåbär från odlade buskar i våra trakter. Från sydligare breddgrader fick man då och då höra om de kaliforniska jätteblåbären som växte på buskar som var ordentlig manshöjd och där hinkvis plockades av varje buske.

Sedan ett tu tre nångång där på mitten av 1970-tal kom den första finskkorsade sorten 'Arne' och vi i branschen var frälsta.

Men snabbt visade det sig att Arne blev en besvikelse, visst härdigheten var bra, MEN bären var det svårt att få och ganska snabbt gick det upp att denna sort krävde mycket av odlingsförhållandena, för mycket, för att vara exakt, endast superodlare klarade detta och det blev för våra växtkorsare att jobba vidare.

Blåbären Aino och Alvar, FinE



Sedan kom då sorterna  Aino och Alvar (Vaccinium angustifolium) 1998 ut på marknaden. Aino var resultat av korsningar gjorda 1986 från just Arne sorten (Arne x Augusta) och medelskörden under säsongerna 1992-1997 rapporterades till ca 840 g/buske. Äntligen hade man resultat.

Blåbär, liksom lingon och andra växter som drar fördel av korspollination, marknadsförs oftast "i par". Detta betyder dock inte att det på något vis skulle vara enda kombinationen så i blåbärens fall kan man lika bra para ihop t.ex North Blue och Aino eller varför inte Alvar och Putte (svensk sort). Andra sorter som finns nuförtiden är Patriot, Jorma, Arto, Saani och sen ett par år tillbaks har vi sporadiskt också nyzeeländska högavkastande sorten Reka. Para ihop hur du vill, det är alltid bättre än en ensam buske.

Bären på sorterna Aino och Alvar mognar under ca 2-3 veckor i början av augusti. Det normala med andra sorter är att bären bör plockas i 2-4 omgångar eftersom de mogna i annat fall faller till marken. Aino och Alvar är såtillvida annorlunda att de mogna bären sitter kvar så att man kan plocka alla bär samtidigt mot slutet av mognadstiden.

Blåbären Aino och Alvar .har vi skrivit om i samband med Aino och Alvar Aaltos flaggningsdag 3 februari 2022 för det är därfrån man hämtat namnen till de läckra bären.

Aino och Alvar tillhör FinE-växterna
 

 

******************* 

Detta är 2022 års julkalender med temat bra växter som presentförslag. Temat är valt med tanke på fina tips  till dig själv eller som bilaga till ett presentkort till någon du tycker är i behov av just detta.

Vill du ge ett par blåbärsbuskar till julklapp? Skriv då ut infon ovan som en pdf och bifoga t.ex med ett presentkort från plantskolan. Presentkort från plantskolan kan köpas och avhämtas från plantskolan men eftersom plantskolans butik har säsongstängt bör du ringa oss före besök, tel 0400-233480.

 

 

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar