lördag 10 december 2022

Julkalendern 2022, bra växter som presentförslag, lucka 10

Thuja är en populär växt. Och thuja finns många olika sorter, både höga och låga, smala och breda, runda och pyramidformade och litet omskötta finns de faktiskt med stam också. 

Thuja occidentalis 'King of Brabant'


Tips på sorter du kan använda till häck hade vi i ett inlägg om barrväxter till häck 6 april 2018. Där finns alla de vanliga som Brabant, Smaragd, Holmstrup mm. 

Det vi inte nämnde där är att det faktiskt finns en riktigt snabbväxande smal sort som heter Thuja 'King of Brabant'. Enkom framtagen för just häckar. Den skrev vi om 9 november 2021, där finns också en hel del bilder på våra exemplar.

Det är precis som namnet säger, en riktig kung av sorten Brabant. Här är det frågan om en ny tysk mutation från just sorten Brabant.

King of Brabant stötte vi på på vinterträdgårdsmässan IPM i Essen vintern 2017 och snabba som vi är när det gäller att pröva nytt så hade vi första partiet här redan i början av mars samma år och kunde genast börja testa sorten som krukodlad i rejäla minusgrader nattetid med sol på dagen. Det är alltså den kombinationen som snabbt ger uttorkningsskador och vi hade förväntat oss åtminstone en del såna på plantan, men där misstog vi oss rejält för när plantan började växa i maj hade den inte ett enda brunt barr!

Sedan dess har vi haft sorten planterad i våra försök och också där helt utan skador. Några små skador fick vi dock av restplantor vi planterade i december 2021, men dessa har tagit sig rätt bra sen dess. 

Thuja 'King of Brabant' är egentligen framtagen med tanke på mera beskärningsfri  snabbväxande häck. Som helt friväxande blir den dock sina modiga 6-8 meter hög med en bredd på högst ca 2 meter. Man kan givetvis börja klippa på önskad höjd men här är den då annorlunda än den vanliga Brabanten på så vis att man behöver faktiskt inte alls klippa på sidorna, bredden alltså.

King of Brabant växer snabbt. Hos oss i plantproduktion kan en större vanlig Brabant växa ca 50-70 cm/år. King of Brabant kan växa ytterligare några centimeter med rätt gödsling och omvårdnad. Observera då att det är sen plantan är ordentligt rotad och hredan har nåt år på nacken.

King of Brabant har under pandemi-åren varit så pass populär nere i Europa att plantuppdrivningen inte riktigt hunnit med. Detta plus en liten royalties har gjort att priset för King of Brabant är en del högre än för den vanliga Brabanten, men som sagt den växer bra...

******************* 

Detta är 2022 års julkalender med temat bra växter som presentförslag. Temat är valt med tanke på fina tips  till dig själv eller som bilaga till ett presentkort till någon du tycker är i behov av just detta.

Vill du ge Thuja King of Brabant till julklapp? Skriv då ut infon ovan som en pdf och bifoga t.ex med ett presentkort från plantskolan. Presentkort från plantskolan kan köpas och avhämtas från plantskolan men eftersom plantskolans butik har säsongstängt bör du ringa oss före besök, tel 0400-233480.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar