söndag 4 december 2022

Julkalendern 2022, bra växter som presentförslag, lucka 4

Tät och låg häck och som samtidigt ska ge en gnutta bärskörd av bästa kvalité, går det månne att ordna?


 Jo, det har vi redan fixat för 6 år sedan. Nämligen för växthusrestaurangen Linds kök i Närpes. Där planterade vi sommaren 2016 bärtrysorten Atut till en låg häck i en upphöjd stenmur!!

Bevattningen sköter Maria på Linds kök meddelst droppbevattning och givetvis gödslar hon enligt konstens alla regler eftersom jordvolymen är begränsad i muren. Det gör att resultatet är strålande, en vacker häck som producerar riktiga superbär.

Du kan läsa vad vi skrev om just denna häck två år efter plantering så kan du gå till inlägget här. I övrigt ska vi här beskriva bärtryn 'Atut' litet närmare.

Lonicera kamtjatica 'Atut', bärtry

Bärtry Atut är en polsk sort som enligt många källar ska bli ca 150 cm hög. Hos oss blir den max 1 meter hög så undrar om det är vår nordliga breddgrad som gör det eller vad det är? Å andra sidan kan det väl tänkas att sorten under riktigt lång tid och exceptionellt gynnsamma förhållanden faktiskt kan bli 150 cm också hos oss. Jämförvis. jag har ju själv sett en helt oklippt Spiraea Little Princess spirea som under 15 års växt blev över 1,5 m hög (i Polen och jag har ingen anledning att tro att sorten skulle ha varit blandad) och den ska bli högst ca 60-80 cm!!

Hos oss ger inte Atut nämnvärt mycket bär, så ska du odla speciellt för stora mängder bär ska du använda nån annan sort, MEN de har en klar fördel i att de är litet gömda under bladen så att fåglarna inte i första taget förstår att hitta dem.

Sorten Atut ska enligt polska forskningsförsök ge en medelbärvikt om ca 99 g/100 bär och innehåller mycket blå färg. Sorten är medeltidig.

Atut är den blåbärstrysort som (hittills alltså) hos oss växt tätast och som alltså passar bäst till häck. Tätheten är bara ett snäpp lägre än hos vanliga häckblåtryn Jörgen.

Bären är rundare än normalt och också blåare än många andra sorter.

 

******************* 

Detta är 2022 års julkalender med temat bra växter som presentförslag. Temat är valt med tanke på fina tips  till dig själv eller som bilaga till ett presentkort till någon du tycker är i behov av just detta.

Vill du ge gallkvalsterresistenta vinbär till julklapp? Skriv då ut infon ovan som en pdf och bifoga t.ex med ett presentkort från plantskolan. Presentkort från plantskolan kan köpas och avhämtas från plantskolan men eftersom plantskolans butik har säsongstängt bör du ringa oss före besök, tel 0400-233480.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar