söndag 18 december 2022

Julkalendern 2022, bra växter som presentförslag, lucka 18

Ibland behöver det avskärmas också inne i trädgården, inte bara utåt vid tomtens gräns. Då använder man växter som fyller idén med avskärmningen. 

Det kan vara högre växter när man vill överraskas av det som växer eller finns bakom, eller det kan vara en låg avskrämning just när man vill ha insyn till det som ligger bakom. I dagens lucka ligger fokus på en suverän växt för just låg avskärmning.

Måbäret Ribes alpinum 'Schmidt'

Schmidt-måbäret, vilket faktiskt är nära släkt med t.ex krusbären, växer med fint graciösa kvistar och årstillväxten är frodigt grön. Måbäret är överlag en klippvänlig art och det är just därför den passar så fint för täta låga avskärmingshäckar.

Det finns flera sorter av måbär men just  Schmidt, som är en hanväxt passar särdeles utmärkt att klippa riktigt lågt och flera gånger per säsong och ibland brukar den därför kallas för den nordliga buxbommen. Inte för att den på nåt vis skulle vara vintergrön utan snarare för att den har snabb tillväxt efter beskärning vilket gör att den behåller sin gröna färg från tidig vår till långt in på hösten.

Andra måbärssorter, som t.ex honklonen Kittilä, fyller andra krav. Kittilä sorten växer t.ex stadigt och passar därför bra till  medelhöga häckar sådär upp till ca 150 cm och den andra honklonen, Dima, har utbrett växtsätt och passar därför utmärkt när man vill fylla tomma områden t.ex som massplanteringsväxt vid parkeringar och andra offentliga platser.

Måbär har annars sitt ursprungliga utbredningsområde i centrala och norra Europa från Finland och Norge söderut till Alperna och Pyrenéerna och Kaukasus, Georgien; i södra delen av dess utbredningsområde är den begränsad till höga höjder. Det är knappt om vilda platser i västra Europa, i Storbritannien är det begränsat till ett litet antal platser i norra England och Wales (Wikipedia-Ribes alpinum).

Litet beklagligt är att de stora producenterna av häckplantorna i Europa tycks överlag ha fått sina produktioner av Schmidt-sorten blandad, för åtminstone när vi köpt stora mängder så har det funnits honbuskar i ganska stor omfattning inblandade. Därför beslöt vi för några år sedan att återigen ta i bruk vår på 1980-talet planterade moderhäck (flyttad år 2000) och själva igen producera sortäkta Schmidt även om det är  dyrare än att köpa in massproducerat.

 

Schmidt planterad på nya kyrkogården i Närpes

Schmidt i slutet av oktober. Mycket tät i kvistverket tack vare beskärningen.

blomning tidig vår är bra för humlor o bin men inte i övrigt så märkbar

gammal klippt häck troligen med material av obestämt (något högre o stadigare klon)


Sorten 'Kittilä' har stadigare växt och något större löv.

Honkloner som Kittilä och Dima får bär vilka är fullt ätbara fast inte alls goda så därför kallas sorten måbär också degbär.

 

Det finns också en dvärgsort av måbär, 'Pumilum', vilken som här kan användas till bredare låg häck, max ca 40-50 cm.


******************* 

Detta är 2022 års julkalender med temat bra växter som presentförslag. Temat är valt med tanke på fina tips  till dig själv eller som bilaga till ett presentkort till någon du tycker är i behov av just detta.

Vill du ge en häck av Schmidt-måbäret eller nåt annat måbär till julklapp? Skriv då ut infon ovan som en pdf och bifoga t.ex med ett presentkort från plantskolan. Presentkort från plantskolan kan köpas och avhämtas från plantskolan men eftersom plantskolans butik har säsongstängt bör du ringa oss före besök, tel 0400-233480.

 

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar