torsdag 22 december 2022

Julkalendern 2022, bra växter som presentförslag, lucka 22

I dagens lucka ska vi ta en titt på de lågväxande körsbären, alltså buskkörsbär.

Största fördelen här är att träden eller buskarna inte växer så högt, alltså det är lättare att skydda dem med ett nät när bären mognar så att inte fåglarna tar dem. 

Det finns några sorter av vilka chokladkörsbären och den som heter Lettisk låg är de populäraste. Schredraja är rysk sort och Kirsa och Nordia är svenska sorter. Carmin Jewel är en nyare kanadensisk sort. 

Prunus ceracea 'Lettisk låg'



 

Vår egen favorit av sorterna är den  baltiska sorten 'Lettisk låg' eftersom bären hos den är så pass söt att man  tror man äter ett sötkörsbär. 

Storleken på bären är dock mindre än sötkörsbären eller ca 15-20 mm och färgen är strax vid mognandet röd för att senare övergå i en vacker lilaröd färg.

Lettisk låg ger för det mesta stor skörd och den behöver bara några få säsonger tills den börjar ge frukt.

Körsbär skall alltid skyddas från fåglarna annars blir man utan skörd.

Busken blommar riktigt snyggt genast från våren och bären mognar i mitten av juli. Lettisk låg skrev vi också om 8 december 2021 under rubriken "Kjells favoriter", något som säger en hel del om smaken. 

Sommaren 2019 gjorde vi smaktest på bl.a buskkörsbär och Lettisk låg var vår klara huvudfavorit.


Andra busksorter


Chokladkörsbär, Prunus ceracea 'Chokladnaja'

Prunus ceracea 'Kirsa'

Prunus ceracea 'Kurtshatovskaja'


Schredraja har stora bär men något sträva i smaken om man äter många på samma gång.


Flera av busksorterna säljs också med en lågstam för dig som tycker det är enklare att sköta med en liten stam.

******************* 

Detta är 2022 års julkalender med temat bra växter som presentförslag. Temat är valt med tanke på fina tips  till dig själv eller som bilaga till ett presentkort till någon du tycker är i behov av just detta.

Vill du ge ett buskkörsbär till julklapp? Skriv då ut infon ovan som en pdf och bifoga t.ex med ett presentkort från plantskolan. Presentkort från plantskolan kan köpas och avhämtas från plantskolan men eftersom plantskolans butik har säsongstängt bör du ringa oss före besök, tel 0400-233480. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar