lördag 17 december 2022

Julkalendern 2022, bra växter som presentförslag, lucka 17


Marknaden för vinddruvssorter har ökatmarkant. Först var det druvan Frankenthaler endast för växthusen, sen blev det Schyler, Nordica, sen strax därpå Zilga och efter det har det droppat in sort efter sort som kan användas utomhus i vårt klimat. 

I dagens lucka skall vi presentera en sort som passar utmärkt för saft och vin.

Vitis 'Hasandski Sladki'

 

Hasandski Sladki passar utmärkt att plocka till saft o vin

Sorten är självfertil med blå söta druvor och kräver i våra trakter bra varm plats eller växthus över vintern. 

Mognadstid ca 1-2 veckor efter Zilga eller alltså helt medeltidig. 

Enligt Finska vinodlarföreningen skall sorten klara ca 20-35 grader Celsius men här är spannet satt stort främst och beror det mycket på jordmån, rankans ålder, gödsel mm. hur bra den klarar sig.

Hasanski Sladki kan bra användas till vinframställning även om eller tack vare att druvorna är söta.

Stöter du på vinrankor med namn som BALTICA, KAZAN EARLY eller VARAJANE SININE så är det helt enkelt frågan om synonyma namn på samma sort.

Hasandski Sladki har vi skrivit inlägg om 1 februari 2021 och  i genomgång av olika vinrankor hösten 2022.

Vitis Hasandski Sladki liksom andra vinrankor finns på marknaden i flertalet olika storlekar/åldrar och kvalitéer. Prisnivåer från en dryg tia uppåt.


******************* 

Detta är 2022 års julkalender med temat bra växter som presentförslag. Temat är valt med tanke på fina tips  till dig själv eller som bilaga till ett presentkort till någon du tycker är i behov av just detta.

Vill du ge en Hasandski Sladki eller nån annan vinranka till julklapp? Skriv då ut infon ovan som en pdf och bifoga t.ex med ett presentkort från plantskolan. Presentkort från plantskolan kan köpas och avhämtas från plantskolan men eftersom plantskolans butik har säsongstängt bör du ringa oss före besök, tel 0400-233480. 

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar