lördag 24 december 2022

Julkalendern 2022, bra växter som presentförslag, lucka 24

24:de luckan, och 3 rubriker kvar, hur ska detta gå jämnt upp?  Kvar på listan finns Funkia, Smällspirea och sötrönn. Alla tre borde ha inlägg från tidigare, så kanske en snabb återblick på alla tre blir bra.

Smällspirea + Funkia + sötrönn
 

Funkia, Hosta

 

Hosta är perennaväxten som man planterar och så står den och växer och frodas hur länge som helst, diametern blir bara större med åren. Passligt planteringsavstånd för litet större plantor är ca 50 cm (för små plantor med ett öga är ca 30-35 cm bra för annars hinner ogräsen ta överhand mellan plantorna).

Bra sorter: Golden Tiara, finns inlägg från 7 december 2021, är en av de mest användbara. Sedan finns den som hängt med under åtskilliga tider, Hosta fortunei Erromena, litet högre också blomrik variant, Hosta fortunei Stenantha, vilken nuförtiden också finns som FinE-växt, Hosta tardiana Blue Moon, vilken är låg och blomrik med blåskimrande blad, passar utmärkt som kantväxt.

29 april 2016 finns ett inlägg om funkior i allmänhet, och i vår julkalendern 2020 finns litet historia bakom funkiorna.

Några funkior i bild:

Golden Tiara

Blue Cadet

Blue Moon

Halcyon

Hyacinthina

Krossa Regal

Paradice Joyce
Förresten, visste du att man kan steka funkiaskott genast de kommer upp på våren, ungefär som sparris? Pröva det, det är suveränt gott, men passa dig för det är inte under många dar du kan skörda.



Smällspirea, Physocarpus


Sorten Diabolo bakom och gula Darts Gold och blomman från André
Här är det egentligen inte alls frågan om en vanlig spirea vilket namnet kanske kan antyda. Nej physocarpus är en helt skild växt och det förstår man bra när man ser hur den växer. 

Smällspireor finns också nuförtiden i en hel uppsjö olika varianter, många med rödnyanserade blad med litet olika färg i bladtopparna. Det finns över hundra olika smällspirea registrerade. Flera  av namnen är förvisso synonymnamn på en och samma växt men säg att det nu finns ca 70-90 olika så ligger vi rätt nära.

Smällspireor har vi skrivit om t.ex 27 maj 2021,  som stamformer 9 december 2021,

Några utmärkande sorter:

Jefam eller Amber Jubilee som den heter med ett annat namn har tre olika bladfärger beroende på årstid. Från våren är den gulaktig, blir senare orangeröd för att på hösten gå i rosa-orangerött.

 

Amber Jubilee har först gula blad, får på sommaren oranga blad och sist på hösten är bladen nästan helröda. Amber Jubilee också med stam.

 

Red baron är mera mörk och upprätt i växten. Snygg med klarvita blomster och inte alltför hög.

Den röda som kom först på marknaden, Diabolo eller djävulsbusken som den kallades på svenska, blir rätt hög (vårt exemplar som stått i över 20 år är ca 3 meter). Diabolo är egentligen också snyggast när man klipper ner med jämna mellanrum.

André och Diable d'oro (syn. Mindia) är två bra sorter på passlig höjd ca 1,5 m.

Sorten 'Mindia' liknar Lady in Red men har något mörkare basfärg.

Lady in Red är precis som namnet säger, passligt röd. 

Lady in Red


Summerwine är rödbladig med ganska inskurna blad och höjd ca 100-150 cm. Finns i centrumparken Närpes planterad i muren.

Sorten 'Summerwine' är mörkare med mera inskurna blad.

 

Gulbladiga Nugget är mycket härdig medan Darts Gold kräver mera av planteringsplatsen. Darts Gold blir lägre ca 100-120 cm medan Nugget lägger till med 150-180 cm.

Ännu kan man säga att det finns "dvärgsorter" som Little Devil, Jonight m.m. men flera av dessa kan ha svårt med övervintringen, särskilt om det är blöta vintrar.

Sötrönnar,  Sorbus sp. korsningar

Här finns det också ett rätt brett utbud alltifrån låga ca 1,5-2 meters buskar/träd till träd på 5-8 meter. Sötrönnar som träd i allmänhet skrev vi om i julkalendern 2018, där det finns en hel del om dessa, bl.a från vilka sorter de är korsade.

Några bra är Likjornaja och Burka. Största o enda skillnad mellan dessa två är väl jämnheten i bärskörd, vilken är bättre hos Lijornaja.

Likjornaja, snyggt med bär på hösten

 

Elit är något högre på ca 2,5-4 meter. den växer upprätt med utstående grenar vilka hänger en aning i spetsen. Elit har stora orangeröda bär vilka passar utmärkt att använda men då ska man vara snabb att skörda när de är mogna annars övermognar de och blir mer eller mindre oanvändbara.

 

Elit

Dessertnaja har väl godaste bären, men det vet fåglarna också, så här krävs bärnät om man ska få ha skörden i fred. Hos oss ger den inte heller nån stor skörd, men som sagt kan med fördel ätas direkt från busken/trädet. Växer till ca 2-3 meter.

Granatnaja växer till ca 3-5 meter har rödoranga bär och ganska mörksläta snygga blad. växtsättet är snyggt och därför används granatnaja ofta som snyggt prydnadsträd i småalléer kanter m.m.

Nyheter i sortimentet är Alaja Krupnaja (ingen större erfarenhet ännu), sedan har vi några egna korsningar på Likjornaja x Elit vilka vi följer som bäst men inte har till salu förrän vi vet mera hur de funkar.

******************* 

Detta är 2022 års julkalender med temat bra växter som presentförslag. Temat är valt med tanke på fina tips  till dig själv eller som bilaga till ett presentkort till någon du tycker är i behov av just detta.

Detta är sista luckan och här finns ingen skild pdf att skriva ut eftersom det är så lång text. Vill du ha utskrift så markera önskat avsnitt och skriv ut "markering" 

God Jul önskar vi alla läsare!

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar