onsdag 14 december 2022

Julkalendern 2022, bra växter som presentförslag, lucka 15

Päronträd ansågs länge vara nåt som skulle odlas långt söderöver för att ge ätbar frukt. Och visst, så var det också eftersom de sorter som fanns på marknaden här upp i norr inte gav frukt av kvalité.

Att päronträd redan på 1960-talet växte och var vinterhärdiga var däremot inte ett problem. Jag minns själv från 60-talets barndom hur vi klättrade i päronträdet hos grannen till farsans barndomshem, men redan då konstaterades att frukterna sällan var ätbara. Tack o lov har tiderna förändrats!

Pyrus communis 'Moskovskaja'

jämn frukt alla år och skall man ha de större frukterna så ska det kartgallras

Ett exempel på helt smakriktiga päron är sorten Moskovskaja. Den kom till oss i samband med vårt sortförsök av plommon och päron  år 2003 och några år senare blev den favoriterna bland försökssorterna.

Om den behåller sin favoritplats när de senast planterade sorterna (många baltiska) börjar ge ordentligt med frukt återstår att se i framtiden, men just nu är den nummer ett i våra rader.

Eftersom 'Moskovskaja' är omtyckt har vi givetvis skrivit om den tidigare, t.ex i julkalendern 2015 lucka 1 och förra året i julkalenderns lucka 9, där det finns en hel del bilder och info redan.

Enligt Lukes register ska Moskovskaja ha sitt ursprung i ryska gamla sorten Tonkovetka x Kjure (syn.? Williams) och ha sitt ursprung på 1940-talet (andra källor säger ungefär mellan världskrigen, alltså före 1940).

Moskovskaja använder vi själva här på plantskolan förutom att äta direkt också till både mos och saft.

Se gärna tidigare bilder på Moskovskaja i inlägget från 2021.

Moskovskaja har också vacker päronform


 
******************* 

Detta är 2022 års julkalender med temat bra växter som presentförslag. Temat är valt med tanke på fina tips  till dig själv eller som bilaga till ett presentkort till någon du tycker är i behov av just detta.

Vill du ge ett Moskovskaja päronträd till julklapp? Skriv då ut infon ovan som en pdf och bifoga t.ex med ett presentkort från plantskolan. Presentkort från plantskolan kan köpas och avhämtas från plantskolan men eftersom plantskolans butik har säsongstängt bör du ringa oss före besök, tel 0400-233480.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar