söndag 11 december 2022

Julkalendern 2022, bra växter som presentförslag, lucka 11

Vi har sagt det förr, men säger det igen - det finns lösningar på de omöjliga växtplatserna också.

Släntspirea, Spiraea densiflora

Spiraea densiflora heter egentligen amerikansk björkspirea på svenska men åtminstone här i Österbotten pratas det allmänt om släntspirea (kommer då från finskans rinneangervo). Och släntspirea namnet tycker vi också är ett alldeles utmärkt namn, åtminstone så länge man tänker på bra användningsområden.

Släntspirea som marktäckare har vi skrivit om  7 november 2018.

Det är nämligen så att släntspirean är lika ansråkslös som andra björkspireasorter. Utöver detta så växer den snabbt på bredden och det betyder att man kan plantera med större avstånd. Större avstånd och anspråkslös betyder att i t.ex en slänt kan du göra planteringsgropar som får vara rätt obetydliga på ca 90 cm avstånd. 

Vi brukar rekommendera att man täcker planteringsområdet med barktäckning (ca 7 cm tjocklek) under etableringstiden. Har du stor lutning på slänten (över 30 grader) kan det vara svårt att få barken att hållas vid kraftigare regn och då bör du göra något större planteringsgropar eller terracera på nåt vis.

Släntspirea är blomrik i början av juli

med höstfärg. planterad på våren vid sommarstuga på besvärligt område där snön faller från tak

Spuiraea densiflora i stället för gräs i offentlig miljö. höstbild. här var asfalten 40 cm in från kantstenen så den är planterad ca 50-60 cm in, dessutom är jordtjockleken på många håll endast ca 20 cm. Barktäckning gjordes i anläggningsskedet vilket förnyats vid föryngringsbeskärningen efter ca 10-15 år.

 

******************* 

Detta är 2022 års julkalender med temat bra växter som presentförslag. Temat är valt med tanke på fina tips  till dig själv eller som bilaga till ett presentkort till någon du tycker är i behov av just detta.

Vill du ge Släntspirea till passligt antal m2 till julklapp? Skriv då ut infon ovan som en pdf och bifoga t.ex med ett presentkort från plantskolan. Presentkort från plantskolan kan köpas och avhämtas från plantskolan men eftersom plantskolans butik har säsongstängt bör du ringa oss före besök, tel 0400-233480. 

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar