måndag 19 december 2022

Julkalendern 2022, bra växter som presentförslag, lucka 20

Hängande prydnadsäppel finns nuförtiden i flera färger och storlekar. Det finns vita, rosa, röda och den nyaste röd-rosa-vit allt i ett.

Dagens lucka innehåller mest info om den vita, järnvägshängäpplet, vilket också ger en bra  hushållsfrukt. De andra färgerna hittar du med namn  längst ner.

Järnvägshängäppel, Malus 'Hyvingiensis', FinE


Många undrar kanske varför det heter järnvägshängäpple? Svaret på den frågan är enkel, det är för att trädet första gången upptäcktes nära Hyvinge järnvägsstation i Finland dit det antas ha kommit som frö med en "äppelskrutt" som någon passagerare kastat ut genom tågfönstret. Det förökades sedan vid Statsjärnvägarnas (VR) plantskola i Hyvinge där man anser trädets ursprungsdatum vara 1879.

Sorten Hyvingiensis har både dna testats och jämförts grundligt med andra hängande former. Bl.a i tidningen Sorbifolia (2015) finns en jämförelse (pdf 3,5 Mb).

Vi hämtar äpplets beskrivning direkt ur sorbifolia: Järnvägsäppelträdets frukter mognar  i september. De är stora för prydnadsäpplen, cirka 4 cm (3-5 cm) i diameter, och smakar gott och lämpar sig för hushållsbruk. Skalets färg är gul, i solen blir det rött och fruktköttet är gulaktig.

Malus 'Hyvingiensis' har vi faktiskt haft med i några inlägg tidigare också, t.ex 2 december 2016 och i ett inlägg om flera hängande former 15 december 2018. Läs gärna dessa inlägg!

Hyvingiensis sorten har för övrigt rättstyva läderaktiga blad och frukterna har nästan ingen mottaglihet för skorvsvapen.

Malus Hyvingiensis producerar vi som FinE-produkt.

frukterna är användbara...

 
...och vackra
 

Några andra sorter och färgnyanser

 

Malus 'Echtermeyer' är en rosa variant

 

Malus 'Royal Beauty' är en rödare smalare variant

och Malus 'Kramer2' börjar med röda knoppar som går till ljusröd och slutar som vita

och Malus 'Red Jade' har fått sitt namn av de små röda fina frukterna. Den har vita blommor.


******************* 

Detta är 2022 års julkalender med temat bra växter som presentförslag. Temat är valt med tanke på fina tips  till dig själv eller som bilaga till ett presentkort till någon du tycker är i behov av just detta.

Vill du ge ett par blåbärsbuskar till julklapp? Skriv då ut infon ovan som en pdf och bifoga t.ex med ett presentkort från plantskolan. Presentkort från plantskolan kan köpas och avhämtas från plantskolan men eftersom plantskolans butik har säsongstängt bör du ringa oss före besök, tel 0400-233480. 

 

 

 

 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar