onsdag 9 december 2020

Julkalender 2020, lucka 10 Lepaas röda krusbär

Plantskolan fyller 70 år detta år. Nu i adventstid har vi bestämt oss att uppmärksamma plantskolans 70-åriga historia med de riktigt gamla trotjänarväxterna och med detta hoppas vi få in en gnutta plantskolehistoria på samma gång.


Varsågod lucka 10, trotjänarväxten röda krusbär, Ribes uva-crispa 'Lepaan punainen'

 

Röda krusbär är de mest omtyckta!


Krusbär är allas favoritbär att plocka och stoppa i munnen, för det är just att äta direkt som är det absolut populäraste med krusbären. 

I viss mån används de också som hushållsbär till sylter, marmelader mm. men p.g.a. att de är taggiga buskar är de inte alla gånger så lättplockade.

När vi skulle göra dagens lucka valde vi länge mellan de röda, Lepas röda, och de gula, Hinnonmäki gul, men stannade för de röda eftersom 2/3 av kunderna alltid väljer röda framom gula.

Lepas röda

Är en finsk korsning av trädgårdsrådet Olavi Collan (1887-1954) som var chef för Hinnonmäki  försöksstation 1919-1939 och det var på den här tiden sorten fick sin början.

"Systersorten" Hinnonmäki gul anges som introduktionsår 1937 och sorterna har i stort sett samma introduktionstid. Båda sorterna har sin början i förädlingasarbete som startade redan 1908 genom att korsa frö insamlat i Kanada med europeiska sorter. Syftet var just att få mjöldaggsfria sorter.

De finska sorterna 'Lepas röda' (finska Lepaan punainen och i utlandet oftast Hinnonmäki röd) och 'Hinnonmäki gul' har också sen tidigt 60-tal rönt stort intresse i övriga Europa och i övriga världen tack vare deras goda motståndskraft mot mjöldagg. Båda sorterna har också FinE-status när de odlas av någon av de 17 godkända plantskolorna.


Hur de gamla finska sorterna står sig i framtiden vill vi låta vara osagt eftersom de s.k. tagglösa sorterna nu alltmer tar över i försäljningen.
 

länkar:

https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/yritykset/kasviala/lajikkeet-ja-alkuperaiskasvit/hedelmat-ja-marjat/herukat-ja-karviaiset/ribes-uva_crispa-lepaan-punainen.pdf

https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/yritykset/kasviala/lajikkeet-ja-alkuperaiskasvit/hedelmat-ja-marjat/herukat-ja-karviaiset/ribes-uva_crispa-hinnonmaen-keltainen.pdf

Wikipedia: https://fi.wikipedia.org/wiki/Olavi_Collan

HAMK Monimuotoiset marjakasvit, Ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyöLepaa, Puutarhatalouden koulutusohjelmasyksy, 2017Maria Vaahtera, https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/140329/Vaahtera_Maria.pdf?sequence=1&isAllowed=y

 **********

Julkalendrar med olika teman har vi gjort sedan många år tillbaks.  2019 hade vi olika tips för din trädgård, 2018 var det frågan om olika träd, 2017 bl.a FinE-kvalitetsväxter, 2016 Jultips på bra växter och  2015 presenterade vi mera allmänt Fina växter. Gå gärna in och läs inläggen, vi har listat etiketterna för Julkalendrarna skilt i kolumnen till vänster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar