Plantskolan fyller 70 år detta år. Nu i adventstid har vi bestämt oss att uppmärksamma plantskolans 70-åriga historia med de riktigt gamla trotjänarväxterna och med detta hoppas vi få in en gnutta plantskolehistoria på samma gång.
Varsågod lucka 16, pion, Paeonia lactiflora 'Sarah Bernhardt'
Den ljusröda örtartade pionen 'Sarah Bernhardt' är den som varit allra populärast under vår plantskolas tid. Det finns givetvis andra som bra kunde nämnas, sorter som bondpion 'Rubra Plena' och 'Alba Plena' eller mörkröda pioner som Karl Rosenfelt och vita som 'Deuchesse de Nemourous', Felix Cousse mm. Men som sagt, sorten Sarah Bernhardt är den som i stort sett alla förknippar med ordet pion.
Pionerna i sig är ju ingenting som tillkommit nyligen utan nu talar vi om tidsepoker bakåt på 1500-2000 år och troligen mer. Naturarter av pion har i forna tider funnits litet varstans på norra halvklotet men pioner i vår nuvarande form är från början kinesiska växter och troligen var det från början så att man odlade pion för deras medicinska egenskaper (mot nervösa åkommer sades det).
Under senare hälften av 1700-talet började odlade pioner uppmärksammas mera i Europa, även om det ska ha funnits de enklare formerna långt före detta. Frankrike med kejsarinnan Josephine Bonaparte ska här ha varit pådrivare.
Pionen 'Sarah Bernhardt' korsades 1906 av Lemoine plantskolan i Frankrike (Victor och Emile Lemoine). Victor Lemoine hade dessförinnan köpt in en annan "pionplantskola" nämligen Felix Crousses plantskola och pionsamling i Nancy. Det här var ingen "småpotatis" i pionsammanhang vilket kan förtydligas med att Felix Crousse själv hade korsat fram över 70 olika nya sorter, så korsningsursprung till Sarah Bernhardt fanns sannerligen.
Just pionen 'Sarah Bernhardt' har sedan spridits i stort sett över hela jordklotet. den finns i hela Europa, Norra Amerika, Japan ja t.o.m. så långt ner i världen som på Nya Zeeland.
Jag kan inte på rak arm säga när vår plantskola började köpa in och sälja 'Sarah Bernhardt' pionen, men redan på 1960-talet kom det rötter som packades om och distribuerades runtom i Österbotten. Sarah Bernhardt har alltid varit "kung" i den palett som funnits under minst 5 decennier.
Våra bästa tips till våra kunder beträffande pion är att ha djupt med jord, plantera grunt och om man inte vet givans storlek undvika naturgödsel.
Pion är växter med långsam tillväxt varför det är skäl att lägga till nån euro och få plantor med många tillväxtögon när man köper sina plantor. |
källor för årtal, m.m.:
Boken Pioner av Jane Fearnley-Whittingstall (översatt av Dagmar Leijer), Forum 2006, ISBN 91-37-12872-8**********
Julkalendrar med olika teman har vi gjort sedan många år tillbaks. 2019 hade vi olika tips för din trädgård, 2018 var det frågan om olika träd, 2017 bl.a FinE-kvalitetsväxter, 2016 Jultips på bra växter och 2015 presenterade vi mera allmänt Fina växter. Gå gärna in och läs inläggen, vi har listat etiketterna för Julkalendrarna skilt i kolumnen till vänster.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar